Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: 638.130 παραγωγοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία

Κρήτη
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: 638.130 παραγωγοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και οριστικοποιήθηκαν, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις, έως 14 Ιουλίου, ήταν 638.130

Ως επιτυχημένη παρουσιάζει την ολοκλήρωση της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) των παραγωγών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2022 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσιάζοντας τον αριθμό των 638.130 παραγωγών ότι προχώρησαν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, επί συνόλου βέβαια περίπου 650.000 αγροτοκτηνοτρόφων!

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πολύ σοβαρά προβλήματα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, μέσω της νέας πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, που για πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία στο κυβερνητικό νέφος.

Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρθηκε στο κλείσιμο της διαδικασίας στις 14 Ιουλίου, μετά δηλαδή από συνεχείς παρατάσεις, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δώσει, αφού πρώτα έλαβε τη σχετική έγκριση των Βρυξελλών.

Αξίζει, δε, να υπενθυμίσουμε ότι τόσο από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και από τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης έχει ασκηθεί στο πρόσωπο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, σκληρή κριτική για το γεγονός ότι επέλεξε αυτή την κρίσιμη χρονιά, που αποτελεί χρονιά- «γέφυρα» προς τη νέα ΚΑΠ - να αλλάξει την εταιρεία τεχνικής υποστήριξης στο σύστημα ΟΣΔΕ, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί φέτος πρωτοφανή προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της διαδικασίας.

Μάλιστα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, πάνω από 250.000 δηλώσεις παραγωγών δεν είχαν ακόμα υποβληθεί, με ισάριθμες ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων να μην έχουν γίνει, σε σχέση με τα περυσινά στοιχεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία την Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και οριστικοποιήθηκαν, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις, έως 14/7, ήταν 638.130.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εκπρόθεσμα, από σήμερα (σ.σ. χθες) Παρασκευή 15/7/2022 και για 25 ημέρες, με την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας έρχεται ως αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς των εργαζομένων και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιστέγασμα των συντονισμένων ενεργειών της Διοίκησης του Οργανισμού και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σειρά αποφάσεων των οποίων οδήγησαν στην επιχειρησιακή αναβάθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ισχυροποίησή του στον κεντρικό του ρόλο ως συντονιστής του ΟΣΔΕ, υλοποιώντας παράλληλα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), την κυβερνητική βούληση για τη μεταφορά των εφαρμογών των δημόσιων φορέων, στο ενιαίο κυβερνητικό νέφος».

Αυτά αναφέρει η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει αναφορά στις εκκρεμότητες που προφανώς υπάρχουν και στον κόσμο που δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να ενεργοποιήσει και θα έχει έτσι ποινή 1% για κάθε μέρα ημερολογιακής καθυστέρησης από τώρα και μετά.

Μέσα σε τρεις μήνες

Στην ίδια ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται και η σχετική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά.

«Μέσα σε τρεις μήνες υλοποιήθηκε με επιτυχία ένα εγχείρημα που συζητείτο για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια αναγκαία καινοτομία, που ενισχύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η μεταβίβαση των δικαιωμάτων

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση των δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει εγγραφή των μεταβιβαστών στην ηλεκτρονική εφαρμογή των μεταβιβάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω θανάτου, η εγγραφή γίνεται από τους κληρονόμους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά των οποίων αφορούν στα εξής:

  • Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη,
  • Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη,
  • Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς,
  • Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης,
  • Αλλαγή προσωπικών στοιχείων δικαιούχου,
  • Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη,
  • Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη,
  • Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβασή τους το ίδιο έτος ενίσχυσης,
  • Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβασή τους το ίδιο έτος ενίσχυσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Ένωσης Ηρακλείου, καθώς και στο Facebook.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, καλούνται να κλείνουν ραντεβού στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • Ηράκλειο: 2810/378.136, 378.142, 378.144 και 378.174.
  • Αρκαλοχώρι: 28910/22.223.
  • Καστέλι Πεδιάδος: 28910/31.262.
  • Πύργος Μονοφατσίου: 28930/22.309.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News