ΠΟΥ - Κορωνοϊός : «Καμπανάκι» για την Ευρώπη τα 500.000 ημερήσια κρούσματα

Ελλάδα
ΠΟΥ - Κορωνοϊός : «Καμπανάκι» για την Ευρώπη τα 500.000 ημερήσια κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων της Covid-19 φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα. «Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν γύρω στις 150.000 στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, περίπου δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News