Λουκόπουλος για Σύνοδο ΝΑΤΟ: Οι «παγίδες» στα ελληνοτουρκικά - «Η Ελλάδα πιάστηκε στον ύπνο με το Τurkaegean»

Κρήτη
Λουκόπουλος για Σύνοδο ΝΑΤΟ: Οι «παγίδες» στα ελληνοτουρκικά - «Η Ελλάδα πιάστηκε στον ύπνο με το Τurkaegean»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν σημαντικές ευθύνες και υπηρεσιακές και πολιτικές, και ένας από τους τρόπους για να επιβάλει η Τουρκία την ατζέντα του αναθεωρητισμού που επιδιώκει μετά από 5-10-20 χρόνια, είναι και αυτή η κίνηση με το Τurkaegean» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Σε μια δεύτερη ανάγνωση των συμπερασμάτων της συνόδου του ΝΑΤΟ, προχώρησε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουνίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο κ. Λουκόπουλος έκανε λόγο για στρατηγική του Ερντογάν και όχι αναδίπλωση. «Ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να προωθήσει τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Υποτίθεται ότι έκανε πίσω για να μπορέσει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που επιθυμούσε διακαώς, και λίγο πριν συναντηθεί μαζί του, ήρθε η ανακοίνωση από την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το αίτημα πώλησης και εκσυγχρονισμού των F-16».

(AP Photo/Bernat Armangue)

Ο κ. Λουκόπουλος σχολίαζε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προηγείται των γεγονότων με μια στρατηγική ενόρασης και όχι να άγεται από τις εξελίξεις» ενώ για την απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφερε: «Οι δυο χώρες τοποθέτησαν ως στρατηγικό σκοπό την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και ότι αυτό εξυπηρετεί μείζονα εθνικά συμφέροντα τους, ακόμα και συμφέροντα επιβίωσης, και θυσίασαν, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, δυτικές αξίες, ανθρωπισμού, φιλελεύθερες αξίες σε αυτό τον βωμό».

Παράλληλα, σχολίασε πως χθες το μεσημέρι, ο υπουργός δικαιοσύνης της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσει την απέλαση και την παράδοση στην Τουρκία 33 προσώπων, οι οποίοι είτε ανήκουν στο κουρδικό κίνημα είτε στο FETO του Γκιουλέν.

Σε σχετική ερώτηση για το αν το ΝΑΤΟ, κατά την συνήθη τακτική του, μιλήσει για ελληνοτουρκικά ζητήματα γενικώς και αορίστως και πει πως πρέπει οι δυο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους, ακόμα και για το κομμάτι της αποστρατικοποίησης των νησιών που ζητά η Τουρκία, ο κ. Λουκόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί ακόμη και αυτό, τονίζοντας πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπέργκ, είναι ο πιο φιλικά προσκείμενος στην Τουρκία από οποιονδήποτε άλλο στο παρελθόν. «Παρόλο ότι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης άπτεται κυριαρχίας και η Ελλάδα έχει αποφασίσει με όλες τις κυβερνήσεις να μην συζητήσει τέτοια θέματα, θα μπορούσε να συζητηθεί μέσω του ΝΑΤΟ η “μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος”. Ακόμα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες, άπτονται, αυτά που προτείνει η Τουρκία, του σκληρού πυρήνα των τουρκικών μονομερών απαιτήσεων».

Τέλος, αναφορικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» από την Τουρκία στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και σε ερώτηση για το αν αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της «γαλάζιας πατρίδας», μεταφράζεται δηλαδή ως οικοδόμηση συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και ως ύπαρξη «τουρκικού Αιγαίου», ο κ. Λουκόπουλος τόνισε πως «όλα αυτά δεν είναι τυχαία ούτε συμπτωματικά. Δεν κατάλαβα πως η Ελλάδα πιάστηκε στον ύπνο, εδώ υπάρχουν σημαντικές ευθύνες και υπηρεσιακές και πολιτικές, και ένας από τους τρόπους για να επιβάλει η Τουρκία την ατζέντα του αναθεωρητισμού που επιδιώκει μετά από 5-10-20 χρόνια, είναι και αυτή η κίνηση. Ένας άλλος τρόπος είναι τα όρια της έρευνας και διάσωσης, υπό τον μανδύα του ανθρωπιστικού θέματος. Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα σύρεται από τα γεγονότα ασθμαίνοντας και προσπαθεί να δει τώρα κατόπιν εορτής, τι θα κάνει αντί να προηγείται και να επηρεάζει τις εξελίξεις».

Έντονη αντίδραση Μ.Σχοινά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα "turkaegean"

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα "turkaegean".Όσον αφορά στην υπόθεση της καταχώρησης του σήματος «Τurkaeagean», ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ζητεί από Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO να καταχωρίσει το «Turkaegean» ως σήμα της ΕΕ.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς εκφράζει με "τον πιο έντονο τρόπο" την απογοήτευσή του που "οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ - της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε".

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι, αν και γνωρίζει, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία "απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων", παραμένει "πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε σαφής αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης".

Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι "στο μέλλον παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο στα στρατηγικά μας συμφέροντα δεν θα λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο", αλλά και ότι η διοίκηση της EUIPO θα αντιμετωπίζει τις όποιες ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News