ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης: Στο νέο στρατηγικό δόγμα περιλαμβάνεται η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας

Ελλάδα
ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης: Στο νέο στρατηγικό δόγμα περιλαμβάνεται η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί σε λίγο συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του προσερχόμενος σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε Φινλανδία και Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η συμμαχία πρέπει να είναι προσηλωμένη το μέτωπο της Ουκρανίας και δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθεια στο εσωτερικό της.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

(AP Photo/Paul White)

«Σκληρό πόκερ» για τα ελληνοτουρκικά - Έτοιμη η Αθήνα για τις κινήσεις Ερντογάν

Όλα τα πιθανά σενάρια ως προς τη στάση που θα κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη εξετάζουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, που τον συνοδεύουν στην Ισπανία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, εφόσον θέσει στη Σύνοδο τις παράλογες και αίολες αξιώσεις του ο Ερντογάν, τότε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι μονόδρομος η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κι αυτό γιατί, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή τη συζήτηση.

Το μήνυμα της Αθήνας είναι ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε “κατασκευή” που αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο». Ο πρωθυπουργός στις «αποσκευές» του έχει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει τον χάρτη της «Γαλάζιας πατρίδας» που φαντασιώνεται ο Ερντογάν, αλλά και στοιχεία και ντοκουμέντα για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ακόμη και πάνω από την Αλεξανδρούπολη, η οποία και αποτελεί ισχυρή νατοϊκή βάση. «Η Ελλάδα αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της πτέρυγας του ΝΑΤΟ και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον άλλου κράτους-μέλους της Συμμαχίας στρέφονται και κατά της ίδιας της Συμμαχίας», είναι η θέση της Αθήνας.

Το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα με ένα «μαραθώνιο» επαφών, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει αναδείξει στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε κάθε άλλο συνομιλητή, διεθνώς, την προκλητικότητα της Άγκυρας και τον αναθεωρητισμό που πρεσβεύει ο ηγέτης της. Και φυσικά, τους κινδύνους αστάθειας που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε ένα πολύ ρευστό, μάλιστα, γεωπολιτικό περιβάλλον από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έτοιμοι για όλα

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πάμε για να συμβάλουμε θετικά στην ατζέντα της Συνόδου που είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει θέματα όπως η διεύρυνση της Συμμαχίας και η κρίση στην Ουκρανία». Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «όπως σε κάθε διεθνές φόρουμ η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων! Είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους όποιους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν!». Ο κ. Οικονόμου διεμήνυσε δε ότι «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Η χώρα έχει σταθερές θέσεις».

Οι χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η αναλυτική ενημέρωση περί των τουρκικών αιτιάσεων έχουν φτάσει σε όλους τους κρίσιμους “παίκτες”, με την Αθήνα να έχει πρόσφατα εξασφαλίσει και δηλώσεις στήριξης τόσο από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όσο και από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Ο Ερντογάν, πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στη Μαδρίτη, θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα... Άνοιξε ξανά τις στρόφιγγες στο μεταναστευτικό, κατευθύνοντας εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους προς τα ελληνικά νησιά, κάτι που καταδεικνύει ότι η εργαλειοποίησή τους ήταν και είναι μία από τις βασικές επιλογές του. Παράλληλα, μπαράζ δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν πως, ακόμα και την ημέρα της έναρξης της Συνόδου, η Άγκυρα, μέσω νέας ρηματικής διακοίνωσης προς τον ΟΗΕ, ενδέχεται να κατονομάσει όλα τα νησιά των οποίων αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News