Αντιδράσεις για τις οικοδομικές άδειες

Ελλάδα
Αντιδράσεις για τις οικοδομικές άδειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις διατύπωσαν εκπρόσωποι φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Αντιδράσεις, αλλά με σαφή διάσταση απόψεων, προκαλεί σε φορείς του τεχνικού κόσμου η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάργηση του ελέγχου των οικοδομικών αδειών πριν από την έκδοσή τους.

Οι μηχανικοί του Δημοσίου εκτιμούν ότι η απέκδυση του ελεγκτικού ρόλου του Δημοσίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι των αδειών θα ήταν προτιμότεροι, εκτιμώντας ωστόσο ότι το υπουργείο δεν είχε άλλη επιλογή ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης αδειών και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της χώρας. Κοινός τόπος των τεχνικών φορέων είναι η ανάγκη στελέχωσης των πολεοδομιών με μηχανικούς.

Η επίμαχη ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, οι εκπρόσωποι των τεχνικών φορέων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία όμως δεν απασχόλησε καθόλου τους βουλευτές, καθώς η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στο κύριο αντικείμενο του σχεδίου νόμου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο οι άδειες να ελέγχονται. «Είναι προτιμητέο, κάθε φορά που εκδίδεται μια άδεια να υπάρχει μια προέγκριση από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης», ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Από εκεί και πέρα, όμως, οι πολεοδομίες δεν λειτουργούν, διότι κακώς ανήκουν στους δήμους και στο υπουργείο Εσωτερικών (και όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ασκεί τη διαδικασία των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις πολεοδομικές διατάξεις). Οι δήμαρχοι, επειδή θεωρούν ότι είναι καλύτερο για αυτούς ώστε να ξαναεκλεγούν, μετακινούν υπαλλήλους από τις πολεοδομίες στις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί είναι προτιμητέο γι’ αυτούς να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια και οι πλατείες και όχι να εκδίδονται οι άδειες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών. Αρα, θεωρώ ότι η ρύθμιση λύνει το πρόβλημα της βελτίωσης της ταχύτητας έκδοσης οικοδομικών αδειών, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τους ελέγχους που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Νομίζω ότι με την παρούσα κατάσταση δεν είχε άλλη επιλογή το υπουργείο Περιβάλλοντος από αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, εφόσον θέλουμε να εκδίδονται γρήγορα οι άδειες, διότι θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της χώρας».

Αντίθετη ως προς τη σκοπιμότητα της ρύθμισης ήταν η άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ). «Πρόκειται για μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη», ανέφερε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Πετρόπουλος. «Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τον νόμο 4495/2017, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολογισμός και κανένας δειγματοληπτικός έλεγχος για το τι ακριβώς έχει γίνει όλη αυτή την περίοδο με τον έλεγχο των ήδη εκδοθεισών αδειών, χωρίς διαδικασία προέγκρισης. Γιατί η δικλίδα του ελέγχου του 30% αυτών των αδειών από τις υπηρεσίες δόμησης δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Συνεπώς, η Πολιτεία, αντί να υπολογίσει, να ελέγξει το μέγεθος της ενδεχόμενης αυθαίρετης δόμησης που δημιουργήθηκε στις κατασκευές, χωρίς τη διαδικασία της προέγκρισης, επεκτείνει αυτή την αμφίβολη διαδικασία και σε μεγάλες και σε πολύ μεγάλες κατασκευές, αλλά και σε κατασκευές σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, οι οικισμοί με ειδικά διατάγματα και οι ιστορικοί τόποι, για τις οποίες οι άδειες θα εκδίδονται αυτόματα μόνο με έναν απλό έλεγχο τοπογραφικού».

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη, με σκοπό να ψηφιστεί την ίδια ημέρα ή την επομένη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News