Αμβλώσεις: Οι αντιδράσεις για την απόφαση στις ΗΠΑ και ο αγώνας της Ηρακλειώτισσας Κυπριωτάκη το 1986

Κρήτη
Αμβλώσεις: Οι αντιδράσεις για την απόφαση στις ΗΠΑ και ο αγώνας της Ηρακλειώτισσας Κυπριωτάκη το 1986

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια κατακραυγή για την ευθεία επίθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατά των δικαιωμάτων της γυναίκας

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, μα ανατρέψει χθες, Παρασκευή 24 Ιουνίου την ιστορική απόφαση Roe v. Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από πέντε δεκαετίες, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σημειώνεται πως ακόμη και πριν από την χθεσινή απόφαση, υπήρχαν αμερικανικές πολιτείες που είχαν επιχειρήσει να θεσπίσουν περιορισμούς, σε πολιτειακό επίπεδο, κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, περιορισμούς που όμως εκκρεμούσαν ως προς την υλοποίησή τους καθώς αμφισβητούνταν νομικά λόγω του παλαιότερου υφιστάμενου καθεστώτος.

Ωστόσο πλέον, στον απόηχο της απόφασης της 24ης Ιουνίου, τα χέρια των Αρχών στις εν λόγω (πλειοψηφικά «ρεπουμπλικανικές») Πολιτείες «απελευθερώνονται». Επί της ουσίας άλλωστε, αυτό που αλλάζει πια στις ΗΠΑ είναι πως θα είναι στο εξής οι μεμονωμένες Πολιτείες εκείνες που θα αποφασίζουν, με τους δικούς της νόμους η καθεμιά, εάν θα επιτρέπουν τις αμβλώσεις, μέσα σε ποια χρονικά όρια και υπό ποιες προϋποθέσεις.  

Υπενθυμίζεται πως βάσει της απόφασης Roe v. Wade του 1973, είχε διασφαλιστεί συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μέσα στις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης.  

Οι New York Times καταγράφουν τις εξελίξεις σε καθεμιά από τις συνολικά 50 πολιτείες των ΗΠΑ, στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Περίπου οι μισές από αυτές τις πολιτείες αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανοίξουν τον δρόμο σε πολιτειακό επίπεδο, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, για την επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών στις αμβλώσεις ή ακόμη και για την πλήρη απαγόρευση αυτών.

Οι αμβλώσεις έχουν πλέον απαγορευθεί σε τουλάχιστον εννέα πολιτείες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν σχετικές απαγορεύσεις και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Σχετικοί νόμοι ενεργοποιήθηκαν σε οκτώ πολιτείες την Παρασκευή, αμέσως μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικές απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε: Γιούτα, Οκλαχόμα, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Άρκανσο, Μιζούρι, Νότια Ντακότα και Ουισκόνσιν.

Σχετικές απαγορεύσεις ή μεγαλύτεροι περιορισμοί αναμένεται όμως να επιβληθούν κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές διάστηκα και σε: Τέξας, Μισισιπή, Φλόριντα, Τενεσί, Οχάιο, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα, Αϊνταχο, Αριζόνα, Ουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια.

Ενώ ως αβέβαιο (ανάλογα με τις εκλογικές εξελίξεις) παρουσιάζεται το μέλλον σε: Μοντάνα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Αϊοβα, Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα.

Μπάιντεν: «Πρόκειται για μία θλιβερή ημέρα για το Ανώτατο Δικαστήριο και τις ΗΠΑ»

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε όλη την χώρα, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του μετά την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση. Πρόκειται για μία θλιβερή ημέρα για το Ανώτατο Δικαστήριο και τις ΗΠΑ, τόνισε.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Παρασκευή, 24 Ιουνίου ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα «τραγικό λάθος» και το αποτέλεσμα «εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

Μητσοτάκης: Ένα βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα γυναικών

Την αντίθεση του στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το δικαίωμα των αμβλώσεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από ανάρτησή του στο twitter.

«Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών» δήλωσε.

Η Ηρακλειώτισσα που άνοιξε τον δρόμο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στην Ελλάδα

Ήταν τον Μάιο του 1986 όταν μια γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης, η Μαρία Κυπριωτάκη, τότε υφυπουργός Υγείας, εισηγήθηκε στην Βουλή τον νόμο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων. Χειρούργος και γυναικολόγος η ίδια έδωσε τη μάχη της προόδου με θάρρος και ιδεολογική εντιμότητα απέναντι στην συντηρητική αντιπολίτευση της εποχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κυπριωτάκη έφυγε από την ζωή τον Φεβρουάριο του 2015, σε ηλικία 82 ετών.

Προερχόμενη από γνωστή αντιστασιακή οικογένεια του Ηρακλείου, η γιατρός Μαρία Κυπριωτάκη ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα εκ των ιστορικών στελεχών των κυβερνήσεων του.  Μεταξύ άλλων η Ηρακλειώτισσα πολιτικός διετέλεσε γραμματέας του τομέα Γυναικών του Κόμματος, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.

Εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών το 1977, το 1981 και το 1985 (ΠΑΣΟΚ).

Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1981), υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας (1982 και 1984-1985), υφυπουργός Προεδρίας, αρμόδια για θέματα ισότητας (1988-1989) και Διοικητής του Ο.Γ.Α. (1993-1996).

Η Μαρία Κυπριωτάκη συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση πολλών πρωτοπόρων για την εποχή της θεσμών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ανάμεσα στους οποίους οι μονάδες απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ καθώς και τα ΚΑΠΗ

Η Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών με πλούσια δράση. Θεωρείται η πολιτικός που εμπνεύστηκε και πάλεψε για τη δημιουργία των μονάδων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά της και στη δημιουργία των ΚΑΠΗ.

Η ίδια αποτέλεσε μία ισχυρή προσωπικότητα που υπήρξε και πρωτεργάτρια στο κίνημα για την ισότητα των γυναικών στην Ελλάδα και από τις πρώτες γυναίκες που κατάφεραν να μπουν δυναμικά στο χώρο της πολιτικής και να πρωταγωνιστήσουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

(φωτογραφίες αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News