Προσωπικός γιατρός: Αντικρουόμενες απόψεις της ιατρικής κοινότητας - Τι ισχύει από 1η Ιουλίου

Κρήτη
Προσωπικός γιατρός: Αντικρουόμενες απόψεις της ιατρικής κοινότητας - Τι ισχύει από 1η Ιουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίδα του ιατρικού κόσμου υποστηρίζουν πως η συνδρομή των ιδιωτών ιατρών θα ανοίξει την «κάνουλα» της ιδιωτικοποίησης, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχουν γιατροί που θεωρούν πως η Ελλάδα ακολουθεί τις πρακτικές της Βρετανίας που έχει ένα από τα πιο πετυχημένα και αποτελεσματικά συστήματα στον κόσμο

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις γιατρών και εκπροσώπων του ιατρικού ακαδημαϊκού κόσμου όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού γιατρού. Υπάρχουν γιατροί που υποστηρίζουν πως η συνδρομή των ιδιωτών ιατρών σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ανοίξει την «κάνουλα» ώστε το Σύστημα Υγείας της χώρας να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ υπάρχει και μια μερίδα του ιατρικού κόσμου που θεωρεί πως η Ελλάδα ακολουθεί τις πρακτικές της Βρετανίας που έχει ένα από τα πιο πετυχημένα και αποτελεσματικά συστήματα στον κόσμο. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο αντιπαράθεσης ανήκει και ο επιτρεπόμενος αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών που θα παρακολουθεί ο προσωπικός γιατρός, με κάποια μέλη της ιατρικής κοινότητας να τον θεωρούν υπερβολικό, ενώ άλλοι τον θεωρούν έναν βέλτιστο αριθμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο προσωπικός γιατρός ήρθε με νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. Με συνέντευξη που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην εφημερίδα «Το Βήμα», έδωσε τις γενικές προδιαγραφές που θα συνοδεύουν τον προσωπικό γιατρό, με τον οποίο πλέον ο κάθε εγγεγραμμένος πολίτης πρέπει να είναι συμβεβλημένος. Ο προσωπικός γιατρός θα κατευθύνει τον εγγεγραμμένο πολίτη-ασθενή ως φορέας υπηρεσιών υγείας μέσα στο ΕΣΥ, ενώ είναι ξεκάθαρο πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποδέχεται την ιπποκράτεια ρήση «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».

Κίνητρο η αμοιβή

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των προσωπικών ιατρών, καθώς είναι πλέον εμφανές πως όσους περισσότερους εγγεγραμμένους πολίτες καταγράψει ο κάθε προσωπικός γιατρός τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μισθολογική του συγκομιδή. Στο ερώτημα αυτό, ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής-Προγραμματισμού Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναστάσιος Φιλαλήθης, τόνισε: «Η Βρετανία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα από τότε που υπάρχει το Εθνικό Σύστημα Βρετανίας. Όλοι αναγνωρίζουμε πως το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Βρετανίας ήταν από τα καλύτερα. Ο προσωπικός γιατρός δεν αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του Συστήματος. Δίνει στους γιατρούς ένα κίνητρο να έχουν τον μέγιστο αριθμό ασθενών και προσαρμόζει την αμοιβή ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών. Είναι ένας καλός τρόπος για να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δημιουργεί μια ειδική σχέση μεταξύ του πολίτη και του γιατρού. Ο πολίτης μπορεί να μεταφέρει την εγγραφή του σε έναν άλλο γιατρό σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιημένος. Η κριτική που έχω να κάνω είναι πως κρατάει τον θεσμό του μεμονωμένου γιατρού στο ιατρείο του. Η σύγχρονη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θέλει ομάδες γιατρών μαζί με νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ομάδες υγείας δεν πρέπει να είναι ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής, αλλά είναι και ολόκληρες ομάδες που αλληλοκαλύπτονται τα μέλη τους».

Διαφορετική είναι η άποψη του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Αναστάσιου Κιούλπαλη, ο οποίος υποστήριξε πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των μελών της ιατρικής κοινότητας θα είναι έντονος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες.

«Προφανώς θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των γιατρών. Αυτή είναι η ιδεοληψία της κυβέρνησης: Όλα πρέπει σύμφωνα με την κυβέρνηση να είναι ιδιωτικά και στη βάση ιδιωτικών κριτηρίων. Ειδικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι ευεπίφορη σε τέτοιου είδους ιδεοληψίες. Η Υγεία πρέπει να είναι δημόσια και κρατική. Ήδη αυτό που ανήγγειλε η κυβέρνηση για απογευματινά ιατρεία με τη συμμετοχή του πολίτη τι σημαίνει; Δηλαδή όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να χειρουργείται και όποιος δεν έχει δε θα χειρουργείται; Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός. Από το “παράθυρο” ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα της Υγείας και στο τέλος όλο αυτό θα το πληρώσει ο πολίτης. Ο πολίτης πληρώνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ίδιο θα γίνει και με το Σύστημα Υγείας. Μιλάμε για ιδεοληψίες της κυβέρνησης», είπε.

Εγγεγραμμένοι πολίτες

Ένα εύλογο ερώτημα είναι εάν οι 2.000 εγγεγραμμένοι πολίτες για κάθε γιατρό είναι υπερβολικός αριθμός, καθώς ο ιατρός, όπως έχει αναδειχτεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ της εφημερίδας, εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο κ. Κιούλπαλης απαντάει: «Είναι πολλά τα άτομα. Ειδικά οι γιατροί του Δημοσίου που κάνουν εφημερίες θα υποστούν πολλά εάν πρέπει να σκέφτονται ότι έχουν υπό ιατρική παρακολούθηση 2.000 άτομα. Ο προσωπικός γιατρός πρέπει να υπάρχει, αλλά εδώ η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει τους ιδιώτες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μπορεί να υπάρχει συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού Συστήματος Υγείας, αλλά ο ιδιωτικός τομέας θα είναι πάντοτε συμπληρωματικός».

Από την πλευρά του ο κ. Φιλαλήθης ανέφερε: «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως τα 1.500-2.000 άτομα είναι ένας βέλτιστος αριθμός ώστε το σύστημα να είναι αποτελεσματικό. Πολλοί πολίτες θα είναι υγιείς και ενδέχεται να μη χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού, ενώ κάποιοι άλλοι θα έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και θα παρακολουθούνται στενά».

Η αποζημίωση των γιατρών από 20 έως 45 ευρώ ανά άτομο

Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως το μισθολόγιο του προσωπικού γιατρού αναμένεται να αυξηθεί. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, «εάν οι γιατροί που εργάζονται στις δομές της ΠΦΥ εγγράψουν περισσότερους από 1.500 πολίτες, θα αμειφθούν με βάση τις επιπλέον εγγραφές έως τις 2.000, με βάση την ηλικία: Δηλαδή 20 ευρώ για κάθε εγγεγραμμένο πολίτη ηλικίας 16-49 ετών, 23 ευρώ για πολίτες 50-69 ετών, και 25 ευρώ για τους πολίτες άνω των 70 ετών». Όπως είπε, ο μισθός των γιατρών του ΕΣΥ θα αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται η αύξηση να αγγίξει τα 1.000 ευρώ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους στη συγκεκριμένη συνέντευξη μίλησε και για τους ιδιώτες γιατρούς που σύμφωνα με τους ίδιους, εφόσον συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, «η αποζημίωση κατά άτομο βάσει της ηλικιακής ομάδας έως 2.000 άτομα θα είναι 20 ευρώ για κάθε εγγεγραμμένο πολίτη ηλικίας 16-49 ετών, 30 ευρώ για πολίτες 50-69 ετών και 45 ευρώ για τους πολίτες άνω των 70 ετών». Τονίζεται πως οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να ξεπεράσουν τις 7.000 ευρώ.

Σε ισχύ από 1η Ιουλίου

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιουλίου ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που αφορά όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω.

Η επιλογή του γιατρού είναι ελεύθερη, ενώ η διαδικασία εγγραφής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από τον γιατρό και το προσωπικό δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος είτε υπηρετεί σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά.) είτε είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Με ευθύνη των υγειονομικών περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ καταρτίζονται και αναρτώνται σε σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικοί κατάλογοι με τα στοιχεία των προσωπικών γιατρών. Η επιλογή γίνεται από τον πολίτη ελεύθερα από τους σχετικούς καταλόγους.

Από την υποχρέωση εγγραφής εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ανασφάλιστοι θα καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων δομών ΠΦΥ και μόνο στην περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό θα εγγράφονται σε ιδιώτη προσωπικό γιατρό.

Η  διαδικασία εγγραφής

  • Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από το προσωπικό των δημόσιων μονάδων και τους προσωπικούς γιατρούς. Για τους ανήλικους εφήβους η εγγραφή θα γίνεται από τον κηδεμόνα.
  • Μετά την είσοδό του στην πλατφόρμα – τα στοιχεία της οποίας θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες – και η οποία γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, επιλέγει από λίστα με τους συμμετέχοντες ποιον γιατρό επιθυμεί.
  • Για όσους γιατρούς έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους (2.000 πολίτες) θα εμφανιστεί η ένδειξη «μη διαθέσιμος». Αφού επιλέξει ποιον θέλει και εγγραφεί σε αυτόν, θα λάβει σχετικό ενημερωτικό sms ή/και email και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
  • Η εγγραφή μπορεί να γίνει πάλι μέσω της πλατφόρμας και από το προσωπικό δημόσιας μονάδας ΠΦΥ ή κατά την επίσκεψη στον γιατρό.
  • Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη οικογενειακό γιατρό (βάσει του προηγούμενου συστήματος) λογίζονται ως εγγεγραμμένοι.
  • Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος (το δικαίωμα μετεγγραφής ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2023).

Οι «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν

  • Οι πολίτες που δεν θα επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό θα έχουν αυξημένη συμμετοχή έως και 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων.
  • Η επιβάρυνση θα ξεκινήσει από 10% επιπλέον από την έως τώρα ισχύουσα συμμετοχή από την 1η Οκτωβρίου και θα αυξηθεί στο 20% από τις αρχές του 2023.
  • Χθες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο υπουργικές αποφάσεις για τα αντικίνητρα σχετικά με τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, αλλά και για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών.
  • Από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
  • Επιβάρυνση 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων από τις αρχές του 2023.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News