ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή η ιδεοληπτική στάση της ΝΔ

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή η ιδεοληπτική στάση της ΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η εξεύρεση εργατών γης γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο δύσκολη στην ύπαιθρο, με τους αγρότες και τους συλλογικούς τους φορείς απ’ άκρη σ’ άκρη να αναδεικνύουν αυτό το ζήτημα ως μείζον πλέον για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας

Για την δυσκολία εξεύρεσης εργατών γης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, κατέθεσαν ερώτηση, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η εξεύρεση εργατών γης γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο δύσκολη στην ύπαιθρο, με τους αγρότες και τους συλλογικούς τους φορείς απ’ άκρη σ’ άκρη να αναδεικνύουν αυτό το ζήτημα ως μείζον πλέον για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Με την παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4825/2021, σε λίγες μέρες (1 Ιουλίου 2022) καταργείται το άρθρο 13α του ν. 4251/2014, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε και που επέτρεψε την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία. 

Όλη η προσπάθεια για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, για τη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας στην αγροτική οικονομία και, τέλος, για την αύξηση των εισροών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αυτή τη διάταξη της ΝΔ πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Πρακτικά λοιπόν, από 1 Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, δεν θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα, αλλά θα αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας, αδήλωτης εργασίας, εγκλωβισμένοι στην παραοικονομία και σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι δε εργοδότες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τους απασχολούν.

Ο Έλληνας παραγωγός είναι πλέον αντιμέτωπος με δύο μεγάλες πληγές. Όχι μόνον αγοράζει την ενέργεια αλλά και άλλα εφόδια στις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη αλλά δεν βρίσκει εργάτες ούτε για δείγμα, για να απασχοληθούν στις καλλιέργειες και τα κοπάδια.

Η αδυναμία καλλιέργειας και συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, η αναπόφευκτη μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, το πλήγμα στο εξαγωγικό μας εμπόριο, η ένδεια του λαού μας και η γαλεροποίηση των εργατών γης έχουν την υπογραφή της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «H χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται από επισιτιστική κρίση λόγω του διεθνούς πολεμικού σκηνικού και ήδη είχαμε προχωρήσει σε επανειλημμένες θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο από εμάς, όσο και από τους αγροτικούς συλλόγους για το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης. Από 1η Ιουλίου φαίνεται ότι μπαίνει ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή, αν ισχύσει τελικά η διάταξη που προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να αξιοποιούνται οι παράτυποι μετανάστες με τους κανόνες που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για άλλη μια ιδεοληπτική στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ που θα ζημιώσει τη χώρα μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News