Eurostat: Η Ελλάδα πιο ακριβή στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της ΕΕ - Πού είναι πιο φθηνή

Ελλάδα
Eurostat: Η Ελλάδα πιο ακριβή στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της ΕΕ - Πού είναι πιο φθηνή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο ακριβά τα τσιγάρα και τα ποτά - Σημαντικά φθηνότερο το κόστος στέγασης

Οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα επικοινωνιακά τέλη, δηλαδή κατά βάση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα το 2021 ήταν κατά 4,8% ακριβότερες από την Ε.Ε. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλει προφανώς και οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα, με το ΙΕΛΚΑ να υπολογίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, η απόκλιση της Ελλάδας αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς ο δείκτης τιμών για τα τρόφιμα της Eurostat έχει αυξηθεί περισσότερο στη χώρα μας (11% τον Μάιο σε ετήσια βάση) απ' ό,τι στην ΕΕ (7,5%).

Πιο ακριβά τα τσιγάρα και τα ποτά

Ελαφρά ψηλότερες ήταν οι τιμές στην Ελλάδα και για τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και συγκεκριμένα 1,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η φορολογία έχει συμβάλει επίσης στην εξέλιξή αυτή καθώς τόσο ο ειδικός φόρος για τον καπνό όσο και ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί.

Στις τιμές των επικοινωνιών, η Ελλάδα ήταν ακριβότερη κατά 69,4% από την ΕΕ με πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη να είναι η Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) με τιμές 88,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο. Στον αντίποδα, φθηνότερη χώρα ήταν η Ρουμανία με τιμές 61,4% χαμηλότερες από τον μέσο όρο.

Σημαντικά φθηνότερο το κόστος στέγασης

Στις υπόλοιπες επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών της Eurostat, η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την ΕΕ. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 31,7% αναφορικά με το κόστος στέγασης - που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και της θέρμανσης.

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι τιμές για μεταφορές (23,6% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο) καθώς και οι τιμές των εστιατορίων και ξενοδοχείων (15,2%).

Κατά 13,8% χαμηλότερες ήταν οι τιμές για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ χαμηλότερες από 10% ήταν οι τιμές ειδών ένδυσης - υπόδησης (5,9%), των επίπλων και χαλιών (1,9%), και των οχημάτων (7,3%).

Η φθηνότερη χώρα της ΕΕ με διαφορά ήταν η Βουλγαρία στις περισσότερες από τις συνολικά δέκα κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Ρουμανία ήταν φθηνότερη στα τρόφιμα και τις επικοινωνίες και η Πολωνία στις αγορές οχημάτων.

Φωτογραφία αρχείου Pexels 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News