Εστίαση: Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί για τους εργαζόμενους

Οικονομία
Εστίαση: Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί για τους εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπεται για κάθε ειδικότητα - Τους κατώτατους μισθούς για μάγειρες, μπάρμαν και ειδικότητες της εστίασης περιγράφει η κλαδική σύμβαση που πλέον είναι υποχρεωτική για τον κλάδο του επισιτισμού

Aπό 713 έως 964 ευρώ θα διαμορφωθούν άμεσα οι νέοι κατώτατοι μισθοί στον επισιτιστικό κλάδο, κατ' εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), την οποία αναμένεται να κηρύξει υποχρεωτική με Υπουργική Απόφαση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προχωρά άμεσα στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ μετά τη θετική γνωμοδότηση που διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά την σημερινή του συνεδρίαση υπό την Προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, Αννας Στρατινάκη.

Η σύμβαση «για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 - 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22 Φεβρουαρίου 2021 έως 22 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:

  • Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.
  • Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ.
  • Μπάρμαν 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό.

Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ-φουντ, κ.ά. με ειδικότητες, μεταξύ άλλων, όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κ.λπ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δεδομένου ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News