Προσωπικός γιατρός: Η διαδικασία και οι «ποινές» - Τι ισχύει από 1η Ιουλίου

Ελλάδα
Προσωπικός γιατρός: Η διαδικασία και οι «ποινές» - Τι ισχύει από 1η Ιουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιουλίου ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που αφορά όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω - Βήμα – βήμα η διαδικασία εγγραφής

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιουλίου ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που αφορά όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω.

Η επιλογή του γιατρού είναι ελεύθερη, ενώ η διαδικασία εγγραφής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από τον γιατρό και το προσωπικό δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος είτε υπηρετεί σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά.) είτε είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Με ευθύνη των υγειονομικών περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ καταρτίζονται και αναρτώνται σε σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικοί κατάλογοι με τα στοιχεία των προσωπικών γιατρών. Η επιλογή γίνεται από τον πολίτη ελεύθερα από τους σχετικούς καταλόγους.

Από την υποχρέωση εγγραφής εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ανασφάλιστοι θα καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων δομών ΠΦΥ και μόνο στην περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό θα εγγράφονται σε ιδιώτη προσωπικό γιατρό.

Η  διαδικασία εγγραφής

  • Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από το προσωπικό των δημόσιων μονάδων και τους προσωπικούς γιατρούς. Για τους ανήλικους εφήβους η εγγραφή θα γίνεται από τον κηδεμόνα.
  • Μετά την είσοδό του στην πλατφόρμα – τα στοιχεία της οποίας θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες – και η οποία γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, επιλέγει από λίστα με τους συμμετέχοντες ποιον γιατρό επιθυμεί.
  • Για όσους γιατρούς έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους (2.000 πολίτες) θα εμφανιστεί η ένδειξη «μη διαθέσιμος». Αφού επιλέξει ποιον θέλει και εγγραφεί σε αυτόν, θα λάβει σχετικό ενημερωτικό sms ή/και email και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
  • Η εγγραφή μπορεί να γίνει πάλι μέσω της πλατφόρμας και από το προσωπικό δημόσιας μονάδας ΠΦΥ ή κατά την επίσκεψη στον γιατρό.
  • Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη οικογενειακό γιατρό (βάσει του προηγούμενου συστήματος) λογίζονται ως εγγεγραμμένοι.
  • Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος (το δικαίωμα μετεγγραφής ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2023).

Οι «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν

  • Οι πολίτες που δεν θα επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό θα έχουν αυξημένη συμμετοχή έως και 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων.
  • Η επιβάρυνση θα ξεκινήσει από 10% επιπλέον από την έως τώρα ισχύουσα συμμετοχή από την 1η Οκτωβρίου και θα αυξηθεί στο 20% από τις αρχές του 2023.
  • Χθες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο υπουργικές αποφάσεις για τα αντικίνητρα σχετικά με τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, αλλά και για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών.
  • Από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
  • Επιβάρυνση 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων από τις αρχές του 2023.

    Φωτογραφία αρχείου Rawpixel 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News