Fuel pass: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη νέα ενίσχυση στα καύσιμα - Πού θα φτάσει το ποσό της επιδότησης

Κρήτη
Fuel pass: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη νέα ενίσχυση στα καύσιμα - Πού θα φτάσει το ποσό της επιδότησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κλείδωσε» το νέο fuel pass, η δεύτερη επιδότηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα - Υπολογίζεται αύξηση έως και 70 ευρώ

Σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 11:00 αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα όσον αφορά το νέο fuel pass, το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα. Τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχουν τρίμηνη διάρκεια έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το μέτρο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση, τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τα ποσά που θα λάβουν.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κατόπιν αυτά θα εξειδικευτούν στις 15:00 το μεσημέρι από τους αρμόδιους Υπουργούς. «Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τι θα προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων

  1. Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
  2. Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.
  3. Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.
  4. Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

//--> //-->

Επιδότηση έως 70 ευρώ

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το ποσό της τρίμηνης επιδότησης (1η Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου) ανά κάτοχο αυτοκινήτου θα αυξηθεί από τα 40 έως 50 ευρώ στα 60 έως 70 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα πιο γενναία παρέμβαση κοντά στα 80 ευρώ.

Παράλληλα, με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που ίσχυσε το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί πιθανότατα στις 45.000 ευρώ που είναι και το «ταβάνι» για το power pass.

Το μέτρο θα αφορά εκ νέου και τους κατόχους μοτοσυκλετών. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί αν μιλάμε για το φορολογητέο ή το καθαρό εισόδημα. Η διαδικασία χορήγησης πάντως θα είναι ίδια, ενώ θα διατηρηθούν οι εναλλακτικές καταβολής του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω της άυλης κάρτας.

Στα 20 λεπτά η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης

Αύξηση αναμένεται και στην επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στην αντλία, προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σπιράλ ανόδου. Από τα 15 λεπτά με ΦΠΑ, η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 20 λεπτά και θα ισχύσει όπως και την προηγούμενη φορά οριζόντια για όλους. Δεν αποκλείεται, δε, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης των νησιών ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Ουδείς πάντως μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις όπως και κατά την πρώτη ανακοίνωση των αντίστοιχων μέτρων, όπου οι αρμόδιοι Υπουργοί αποδείχτηκε ότι έκρυβαν πολλούς άσους στα μανίκια, οι οποίοι είχαν κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τη στιγμή των επίσημων ανακοινώσεων.

Νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τη δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» για τη στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων. Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ήδη το μέτρο ύψους 250 – 300 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την εφαρμογή του εντός του καλοκαιριού, αλλά δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμα κατά πόσο θα ανακοινωθεί σήμερα ή θα παραμείνει στην κυβερνητική φαρέτρα για να ενεργοποιηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Πρόκειται για το ποσό των 200 ευρώ που είχαν λάβει εφάπαξ το Πάσχα ευάλωτοι πολίτες με ετήσιο ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News