Τουρισμός: Ένα εκατ. αφίξεις τον Ιούνιο στην Κρήτη - Πώς κινούνται οι εισπράξεις

Κρήτη
Τουρισμός: Ένα εκατ. αφίξεις τον Ιούνιο στην Κρήτη - Πώς κινούνται οι εισπράξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αγκάθια» για τους ξενοδόχους το λειτουργικό κόστος και η έλλειψη προσωπικού

Ένα εκατομμύριο αφίξεις τουριστών αναμένονται τον Ιούνιο στην Κρήτη, με τους εκπροσώπους του τουριστικού κόσμου να κάνουν λόγο για μία σεζόν που θα αγγίξει το 80% του 2019.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβλήματα όπως το ενεργειακό και κατά συνέπεια λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού αποτελούν μεγάλα «αγκάθια» για τους ξενοδόχους.

Πιο συγκεκριμένα, ο τουρισμός είναι η εθνική μας υπόθεση, με την έννοια πως απασχολεί ένα σημαντικό μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού της Ελλάδας και την ίδια στιγμή συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική μας οικονομία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο τουρισμός είχε υποστεί ισχυρότατο πλήγμα. Ο κορωνοϊός δημιούργησε αντίξοες συνθήκες για τον ελληνικό τουρισμό, αφού οι τουρίστες έπρεπε να υποβληθούν σε μια πληθώρα υγειονομικών τεστ και πολλές χώρες μέχρι και πέρυσι δεν άνοιξαν τουριστικά. Όλα αυτά, ωστόσο, ανήκουν στο παρελθόν και μια νέα τουριστική χρονιά έφτασε.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τόσο η μετάλλαξη «Όμικρον», που αποδείχτηκε πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, όσο και ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δημιούργησαν αρνητική ψυχολογία, με αποτέλεσμα αρχές του 2022 πολλοί τουρίστες να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο για διακοπές. Ωστόσο, το 2022 φαίνεται πως επαληθεύει τα λεγόμενα των τουριστικών παραγόντων της Κρήτης, όταν ισχυρίζονταν πως το 2022 θα είναι ένα έτος που θα αγγίξει το 80% του 2019. Αναμφισβήτητα είναι ένα έτος προ-ανάκαμψης, με την έννοια πως η τουριστική κανονικότητα θα επέλθει την επόμενη χρονιά, όταν και εφόσον δεν προκύψει κάποιος εξωγενής παράγοντας, όπως μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι θετικά. Ο Απρίλιος κινήθηκε αρκετά καλά και ο Μάιος έφτασε σε καλά επίπεδα. Και οι δύο μήνες, που τα προηγούμενα δύο χρόνια θεωρούνταν νεκροί μήνες, είχαν αρκετό τουρισμό. Πλέον, βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Ιουνίου και, όπως ομολογούν στη «ΝΚ» φορείς του τουρισμού, υπάρχει μια αισιοδοξία.

Ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, ανέφερε: «Για τον μήνα Ιούνιο αναμένουμε 1 εκατομμύριο αφίξεις, εκ των οποίων οι 800.000 θα έρθουν από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Είναι ενθαρρυντικός ο αριθμός, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν τα δύο μέτωπα της υγειονομικής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που δε έχουν σιωπήσει. Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ πως μέχρι τέλος της τουριστικής σεζόν θα φτάσουμε τα 15 δισ. ευρώ. Οι τουριστικές μας αφίξεις θα φτάσουν στο 80% των αφίξεων του 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την εκκίνηση της πανδημίας».

«Τώρα ξεκίνησε η χρονιά»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, έκανε σαφές πως τώρα ξεκίνησε η τουριστική χρονιά στην Κρήτη, με το σύνολο των ξενοδοχείων να είναι ανοικτά, ενώ τόνισε πως παραμένουν τα προβλήματα, που είναι η έλλειψη προσωπικού και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλάκης υποστήριξε πως φέτος η χρονιά θα αγγίξει το 80% των αφίξεων του 2019.

«Έχω κάνει εκτιμήσεις από τον Φεβρουάριο και θεωρώ πως θα φτάσουμε στο 80% των αφίξεων του 2019. Υπάρχει αισιοδοξία και θεωρώ πως θα τα πάμε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Το θετικό είναι πως τα ξενοδοχεία στην Κρήτη λειτουργούν εξ ολοκλήρου και συνολικά, κάτι που δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή, υπάρχουν άκρως τουριστικές περιοχές και νησιά που τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Επομένως, είναι θετικό στοιχείο πως στην Κρήτη έχει ήδη ξεκινήσει ο τουρισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

«Αγκάθια» λειτουργικό κόστος και έλλειψη προσωπικού

Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε πως συνεχίζουν να υπάρχουν τα δύο μεγάλα προβλήματα στα ξενοδοχεία, που είναι η εύρεση προσωπικού και το ηλεκτρικό ρεύμα όπως χρησιμοποιείται. Οι ξενοδόχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έλλειψη προσωπικού, καθώς η υγειονομική κρίση είχε ως άμεσο αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό και να στραφούν σε άλλα πεδία οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.λπ.

Οι ανατιμήσεις που υπάρχουν στο ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούν ένα δυσοίωνο μέλλον και για τις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνεχώς παρούσα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι. Το πρώτο πρόβλημα είναι η εύρεση προσωπικού. Δεν υπάρχει προσωπικό. Το προσωπικό είναι περιορισμένο και αναζητούνται υπάλληλοι σε όλα τα πόστα των ξενοδοχείων και κυρίως στην καθαριότητα και στο service. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα είναι η βασική αιτία ώστε τα ξενοδοχεία να έχουν στο τέλος της τουριστικής περιόδου “κόκκινα” ταμεία. Τα συμβόλαια της φετινής χρονιάς τα υπογράψαμε πέρυσι που οι τιμές δεν ήταν ίδιες με τις φετινές. Πρέπει να τα τηρήσουμε και θα τα τηρήσουμε. Εάν όμως αναλογιστούμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα έχει σημειώσει τεράστια αύξηση, σε συνδυασμό με τα φθηνά πακέτα που προσφέρουμε, μπορούμε να καταλάβουμε πως φέτος οι ξενοδόχοι δε θα βρίσκονται σε ευνοϊκή συγκυρία», κατέληξε ο κ. Τσακαλάκης.

Καλύτερος από τον Απρίλιο του 2019 ο φετινός

Περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την κίνηση να έχει αυξηθεί κατά 884,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και κατά 7,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Ειδικότερα, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε 1,056 εκατομμύριο. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση 1.000,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, και διαμορφώθηκαν στα 647 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2022 εμφάνισε πλεόνασμα 432,1 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, αύξηση κατά 1.000,4% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 647,0 εκατ. ευρώ, έναντι 58,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 286,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2022: 214,8 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 55,6 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 884,3%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 7,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 14,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 53% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 633 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 18,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αύξηση κατά 951,7 εκατ. ευρώ ή 576,7% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 337,1 εκατ. ευρώ ή 230% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 483,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 462,7%, καθώς και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 17,1%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 5,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 33,3% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Τον Απρίλιο του 2022, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1.000,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 822% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των “27”, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 344,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε. των “27” αυξήθηκαν κατά 1.200,8% (Απρίλιος 2022: 278,3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 21,4 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των “27” ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 842,6% (Απρίλιος 2022: 310,4 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 32,9 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των “27” εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 669,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 34,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 951,3% και διαμορφώθηκαν στα 111,7 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 1.530,6% στα 75,4 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. των “27”, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 80,9 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ που διαμορφώθηκαν στα 33,0 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 77,4% και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 576,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των “27” κατά 472,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 582,2 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε. των “27” κατά 698%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 504,6 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 495,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 514,7%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των “27” εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 310,1% και διαμορφώθηκαν στα 86,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 533,7% και διαμορφώθηκαν στα 177,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1.113,4% και διαμορφώθηκαν στο 99 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. των “27”, άνοδο κατά 1.229,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 128 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2.098,1% και διαμορφώθηκαν στα 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 503% και διαμορφώθηκαν στα 7,8 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News