Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: «Έκλεισε» πάνω από το 40% των δηλώσεων

Κρήτη
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: «Έκλεισε» πάνω από το 40% των δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα προλάβουμε την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ 2022», διαβεβαιώνει ο κ. Γεωργαντάς - Για το υπόλοιπο 60% έχουν δοθεί ατομικοί κωδικοί και έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επεξεργασία τους για εμπρόθεσμη υποβολή.

Πάνω από το 40% των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 έχουν μέχρι στιγμής λάβει οριστικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη λειτουργία της νέας εφαρμογής υποδοχής των δηλώσεων ΕΑΕ 2022 των αγροτών.

Ο λόγος για 250.000 αιτήσεις, όπως είπε, προσθέτοντας ότι για το υπόλοιπο 60% έχουν δοθεί ατομικοί κωδικοί και έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επεξεργασία τους για εμπρόθεσμη υποβολή.

«Η νέα εφαρμογή παρέχει στα ΚΥΔ τη δυνατότητα να υλοποιούν τοπικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, μια και τοπικά εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ», συμπληρώνει στην έγγραφη απάντησή του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί κανονικά η «Κάρτα αγρότη».

Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, δε φτάνει η προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα χρειαστεί νέα παράταση.

Η απάντηση Γεωργαντά

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρει ότι η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου, με πολύ μικρότερο κόστος από το παλαιό σύστημα, που ήταν και πολύπλοκο στον συντονισμό και στη διοίκηση.

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς, «στη λήψη της κυβερνητικής πολιτικής απόφασης συνέβαλαν πέντε λόγοι:

  • Η επιτυχημένη αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, που συνοδεύτηκε από γρήγορη προσαρμογή και οικειότητα των χρηστών - υπηρεσίες όμως που ελάχιστες ως σήμερα απευθύνονται στους αγρότες.
  • Η διαφάνεια και η διασφάλιση που παρέχει το δημόσιο νέφος gov.gr, όσον αφορά στη χρήση των δεδομένων των αγροτών, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα καταστρατήγησης της χρήσης τους, ειδικά μετά τον εντοπισμό μεμονωμένων φαινομένων στρέβλωσης στην καταβολή των επιδοτήσεων που ερευνά η Δικαιοσύνη.
  • Η ενοποίηση που θα ακολουθήσει στο gov.gr όλων των δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα μητρώα, τις αποζημιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση των αγροτών και την άσκηση έγκαιρα αποτελεσματικών πολιτικών. Η ενοποίηση θα συνοδευτεί παράλληλα με τη χρήση ανοικτών δεδομένων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.
  • Η μείωση του κόστους διαχείρισης των εφαρμογών και των δεδομένων για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους οργανισμούς και κυρίως η μείωση του κόστους χρήσης αυτών των υπηρεσιών από τους αγρότες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και σπατάλη χρόνου.
  • Η συμπληρωματικότητα και συνέργεια με τη δημόσια υποδομή που θα δημιουργηθεί για τη χρήση της γεωργίας ακριβείας, ώστε και οι Έλληνες αγρότες, παρά το διαρθρωτικά μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεών τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας που μειώνουν τη σπατάλη νερού, ενέργειας και εφοδίων και τελικά το κόστος.

Η μεταφορά στο gov.gr δικαιώνει την επιλογή μας. Η νέα εφαρμογή είναι πλήρως λειτουργική στο gov.gr και χάρη στην καλύτερη τεχνολογία έχουν υποβληθεί και έχουν λάβει οριστικό πρωτόκολλο αυτήν τη στιγμή πάνω από το 40% (~250.000) των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022, πράγμα που διαψεύδει όσους δεν είδαν με καλό μάτι τη μεταφορά στο gov.gr. Επίσης για το υπόλοιπο 60% έχουν δοθεί ατομικοί κωδικοί και έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επεξεργασία τους για εμπρόθεσμη υποβολή. Με βάση την ημερομηνία έναρξης, ο ρυθμός υποβολής είναι ο πιο γρήγορος των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα και του χρόνου προσαρμογής και εξοικείωσης των χρηστών στη νέα εφαρμογή (ΚΥΔ και αγροτών)».

«Θα προλάβουμε»

Εξάλλου, παρακάτω ο υπουργός σημειώνει πως «αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι:

  • Η αποσφαλμάτωση γίνεται στον μεγαλύτερο βαθμό κατά την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ.
  • Δεν υπάρχει ενδιάμεσος συντονιστής και ως εκ τούτου χρέωση υπηρεσίας συντονισμού στα ΚΥΔ που μεταφερόταν στους αγρότες.
  • Από τον πρώτο έλεγχο στις πρώτες 130.000 (20%) αιτήσεις προκύπτει ότι αυτές υποβάλλονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ορθής και έγκυρης υποβολής, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους, μια και το 2022 αποτελεί έτος αναφοράς.
  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υπάλληλοί του αποτελούν πλέον στο νέο σύστημα τον μοναδικό συντονιστή των ΚΥΔ και η πορεία της υποβολής δικαιολογεί αυτή τη μεταβολή.
  • Ο έλεγχος της ποιότητας υποβολής θα αφορά για πρώτη φορά και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ - για όσα από τα οποία προκύψουν προβλήματα θα ληφθούν οι κατάλληλες διορθωτικές αποφάσεις.
  • Οι αιτήσεις του 2022 είναι πλήρως συμβατές με όλα τα υπάρχοντα υποσυστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την υποβολή εμπρόθεσμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και όπου χρειαστεί βοήθεια στους αγρότες θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα.
  • Η νέα εφαρμογή παρέχει στα ΚΥΔ τη δυνατότητα να υλοποιούν τοπικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, μια και τοπικά εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
  • Έχει ήδη ενεργοποιηθεί κανονικά η “Κάρτα αγρότη” και οι πάγιες εντολές προς οποιαδήποτε τράπεζα επιλογής του αγρότη.
  • Έχουν υπολογιστεί και αναρτηθεί ήδη τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης 2022 και θα υπάρξει επαρκής χρόνος για την υποβολή των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων».

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News