Κρήτη: Έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου

Κρήτη
Κρήτη: Έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα τελευταία γεγονότα της μείωσης των ποσοτήτων ρωσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες

Συνεχής μείωση στη ροή φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με την πίεση προς τα ευρωπαϊκά κράτη να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε μια σειρά άρθρων στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με τα οποία προβλέπονται η θέσπιση της εγκατάστασης πλωτού δεξαμενόπλοιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, η συνέχιση της λειτουργίας των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη αλλά και η θέση σε καθεστώς εφεδρείας των ντιζελοκίνητων μονάδων των διασυνδεδεμένων νησιών με τη σύναψη σχετικών συμβάσεων και καθορισμού ανταλλάγματος για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με το news247.gr.

Έκτακτα μέτρα για την Κρήτη

Σύμφωνα με το άρθρο 123 του νομοσχεδίου οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στην Κρήτη και έχουν προσωρινή άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, παίρνουν παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023:

«Κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων, χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν δύο μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει ολοκληρωθεί η ΦΑΣΗ Ι της διασύνδεσης της Κρήτης, και δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες, μπορεί να παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο χρόνος ισχύος των αδειών εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας».

Η Ρεβυθούσα

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να θεσπίσει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο για την περίοδο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα και αφού έχει διενεργήσει τον διαγωνισμό για την μίσθωση πλωτού δεξαμενόπλοιου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προχωρά τώρα στη θέσπιση της σχετικής διαδικασίας.

Το πλοίο Υ.Φ.Α. λειτουργεί ως πλωτή δεξαμενή της Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. στη νήσο Ρεβυθούσα (Εγκατάσταση Υ.Φ.Α.), προκειμένου να ενισχυθεί η αποθηκευτική δυνατότητα της Εγκατάστασης αυτής.

Ας σημειωθεί, δε, ότι δίνεται η δυνατότητα στη ΡΑΕ να παρατείνει τη μίσθωση του πλωτού δεξαμενόπλοιου:

«Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), αξιολογείται η αναγκαιότητα της παράτασης της μίσθωσης της παρ. 1 για διάστημα έως έξι (6) διαδοχικών μηνών, και σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η μίσθωση παρατείνεται αναλόγως».

Τα νησιά

Σε καθεστώς εφεδρείας μπαίνουν οι παλιές πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στα διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, όπως προβλέπει το άρθρο 120 του νομοσχεδίου:

«Για τη διασφάλιση του εφοδιασμού των νησιωτικών περιοχών που διασυνδέονται με το Σύστημα Μεταφοράς της ηπειρωτικής χώρας και δεν εμπίπτουν πλέον στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, συνάπτονται συμβάσεις Εφεδρείας Δυναμικού Εκτάκτων Αναγκών, μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του κατόχου άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές μονάδες, που βρίσκονται στα ηλεκτρικά συστήματα των εν λόγω νησιωτικών περιοχών. Οι ανωτέρω συμβάσεις υποβάλλονται προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News