Εύβοια: Σε απόσταση 1,5 χλμ από τα πρώτα σπίτια η φωτιά – Τραυματίστηκε πυροσβέστης (βίντεο)

Ελλάδα
Εύβοια: Σε απόσταση 1,5 χλμ από τα πρώτα σπίτια η φωτιά – Τραυματίστηκε πυροσβέστης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πυροσβεστική κάλεσε τους κατοίκους του χωριού να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους προς το Τραχήλι, ενώ εστάλη στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα από το 112

Σε εξέλιξη βρίσκεται έως και αυτή την ώρα λίγο πριν τις 10 το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2022,  η μεγάλη πυρκαγιά στον Κρεμαστό Ευβοίας του δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Γύρω στις 20:30 το δυτικό μέτωπο της φωτιάς είχε οριοθετηθεί και οι κύριες δυνάμεις επικεντρώθηκαν στο ανατολικό μέτωπο, όπου υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική κάλεσε τους κατοίκους του χωριού να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους προς το Τραχήλι, ενώ εστάλη στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα από το 112.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε:

«Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».  

Για δύσκολη επιχείρηση έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ. Παντως ο κ. Αρτοποιός εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το προσεχές διάστημα η φωτιά θα περιοριστεί. 

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς, τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης στο χωριό Κρεμαστός.

Συγκεκριμένα, έχει πάθει διάστρεμμα.

//--> //-->

Οριακή η κατάσταση

Κρίσιμη και οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαηδίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως είπε οι άνεμοι δεν βοηθούν την κατάσταση, ενώ η φωτιά δημιουργεί η ίδια το δικό της μικροκλίμα.

Η φωτιά αυτή την ώρα βρίσκεται πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού, το οποίο εκκενώθηκε.

Περιγράφοντας την κατάσταση της φωτιάς, είπε ότι ο δυνατός αέρας και το δύσβατο της περιοχής δυσχαιρένουν την κατάσβεσή της. Έχει ήδη κάψει τμήμα του δάσους και στην συνέχεια προχώρησε σε εκτάσεις με ελιές.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου, Κωνσταντίνος Δημάς, υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς που κατευθύνονται προς το χωριό.

Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από τα πρώτα σπίτια, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί το χωριό, στο οποίο διαμένουν περίπου 50 κάτοικοι, σύμφωνα με τον κ. Δημά.

Συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, - εκ των οποίων- το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

https://www.youtube.com/watch?v=Yo29uK5aEoU?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Συνδράμουν επίσης υδροφόρες, ενώ με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 στο χωριό Γάια και προχώρησε προς τον Κρεμαστό.

Στην αρχή έκαψε δασική έκταση και στην συνέχεια πέρασε σε γεωργικές καλλιέργειες και ελαιοδενδρα.

Χαρακτηρίζετια ως δύσκολη περιοχή με χαμηλή ξερή βλάστηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Σάββατο 18 Ιουνίου και για αύριο Κυριακή, 19 Ιουνίου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Φωτογραφία αρχείου απο: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News