Χανιά: Λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων

Κρήτη
Χανιά: Λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναζητά ο δήμος Χανίων που στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναπτύξει

Λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναζητά ο δήμος Χανίων που στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναπτύξει, «τρέχει» διεθνή διαγωνισμό με προϋπολογισμό 587 χιλιάδες ευρώ , χωρίς τον ΦΠΑ, για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Μιχάλης Τσουπάκης, «τα επόμενα χρόνια, το βασικό και κυρίαρχο θέμα που θα απασχολήσει τους δήμους , θα είναι αυτό της καθαριότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις».

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού αφορά τρία υποέργα.

Την προμήθεια κλειστών καφέ πλαστικών κάδων κουζίνας με καπάκι 10 και 50 λίτρων, την προμήθεια πλαστικών καφέ κάδων τροχήλατων 50 λίτρων .

Προβλέπεται ακόμα η προμήθεια βιοδιασπώμενων σακουλών 10 λίτρων καθώς και προμήθεια οχημάτων και του λοιπού εξοπλισμού που απαιτείται για την διαχείριση του προγράμματος .

«Στόχος μας μέσω αυτού του προγράμματος, είναι να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών από τους πράσινους κάδους, ενώ παράλληλα θα γίνει και διαχείριση των υπολειμμάτων από τα κλαδιά», σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Τσουπάκης.

Κατάργηση των πράσινων κάδων

Η ανάγκη για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την διαχείριση των βιοαποβλήτων προκύπτει και από το γεγονός ότι με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία οι δήμοι οφείλουν μέχρι το 2030 να καταργήσουν τους πράσινους κάδους.

«Αγκάθι» τα τέλη ταφής

Παράλληλα και εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας προκύπτει από το 2022 μια ακόμα υποχρέωση για τους δήμους, αυτό της επιβολής τέλους ταφής για τα απορρίμματα.

Για το 2002 το τέλος για τον δήμο Χανίων υπολογίζεται στο 1,1 εκατομμύριο ευρώ και για στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας.

Σταδιακά και κάτ' έτος το τέλος αυτό θα αυξάνεται, γεγονός που προβληματίζει τους δήμους που αναζητούν λύσεις ώστε να αποφύγουν την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες .

Παράλληλα, με το πρόγραμμα για την διαχείριση των βιοαποβλήτων στον δήμο Χανίων «τρέχει» και ένα ακόμα που αφορά την συλλογή έντυπου χαρτιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News