Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην «μεγάλη παραίτηση»

Οικονομία
Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην «μεγάλη παραίτηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιδότηση 600 ευρώ σε νέες προσλήψεις για νέες και νέους έως 29 ετών

Μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση αποπειράται να λύσει το υπουργείο Εργασίας, με τον νέο σχεδιασμό να φιλοδοξεί να δώσει μια ουσιαστική απάντηση στο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης».

Όπως έχει γνωστοποιηθεί από προγενέστερα ρεπορτάζ μεγάλα είναι τα κενά που παρατηρούνται τόσο στην Κρήτη όσο και ανά την επικράτεια στις θέσεις εργασίας, ειδικότερα στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

Οι άνθρωποι του τουρισμού, ήδη από το ξεκίνημα της σεζόν εκτιμούσαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο ξεπερνούσαν τις 50.000, προσθέτοντας στον παραπάνω αριθμό τις χιλιάδες κενών θέσεων  που παρουσιάζονται στην εστίαση τα αποτελέσματα είναι μάλλον δυσοίωνα για το μέλλον των δύο επαγγελματικών χώρων.

Ειδικότερα, το νέα «χαρτί» του υπουργείου Εργασίας για την ένταξη νέων εργαζομένων στην αγορά σχετίζεται με μια νέα εξάμηνη επιχορήγηση, 3.600 ευρώ, η οποία απευθύνεται τόσο στους εργαζόμενους έως 29 ετών όσο και τους μελλοντικούς εργοδότες τους.

Σύμφωνα με τον υπουργικό πλαίσιο, ο νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ μεικτά, 611 ευρώ καθαρά, θα λάβει για τους πρώτους έξι μήνες 911 ευρώ καθαρά. Αλλά και ο εργοδότης στον οποίο ένας εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό κοστίζει 872 ευρώ προ φόρων, θα επιδοτηθεί με τα 300 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να του κοστίζει 572 ευρώ.

Το μπόνους των 300 ευρώ τον μήνα, για έξι ή και λιγότερους μήνες, προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Πρώτο Ενσημο», που θεσπίστηκε με τον ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους.

Το υπουργείο ελπίζει οι παραπάνω αλλαγές να αποτελέσουν κίνητρο για την συμμετοχή νέων εργαζομένων στην αγορά με αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας και εν ταυτώ την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των πληττόμενων, από την απουσία εργαζομένων, κλάδων. Ακόμη και στην περίπτωση που οι νέοι αυτοί εργαζόμενοι αμειφθούν με τον κατώτατο μισθό και όχι με τον μισθό που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις τουρισμού και επισιτισμού, θα λάβουν για έξι μήνες αυξημένο μισθό κατά 49%, ενώ το μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες θα μειωθεί κατά 34,4%. Συνολικά η επιδότηση τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να φθάνει έως και τα 3.600 ευρώ.

Συγκριτικά με το ισχύον πλαίσιο, το οποίο προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη), με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (έξι μήνες).

Τα 3.600 ευρώ της επιδότησης θα κατανέμονται ως κάτωθι:

Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσληφθέντα εργαζόμενο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

Τα υπολειπόμενα 1.800 ευρώ θα καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του εργαζόμενου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Ως προέκταση των παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο βλέπει την δημιουργία νέων και ισχυρότερων κινήτρων για την εισροή νέας εργατικής δυναμικής στην αγορά.

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News