Ελληνοτουρκικά: «Θερμό» επεισόδιο Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών - Οι ισχυρισμοί του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας

Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: «Θερμό» επεισόδιο Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών - Οι ισχυρισμοί του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας άρχισε να θέτει θέματα χωρικών υδάτων και αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ κατηγόρησε και την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας

Με την πολεμική ρητορική, τις ωμές πλέον απειλές κατά της χώρας μας και τις γενικότερες κινήσεις της Άγκυρας να προμηνύουν ένα άκρως θερμό καλοκαίρι, γεννώντας βάσιμες σκέψεις ακόμα και για πιθανό «θερμό» επεισόδιο σε στρατιωτικό επίπεδο, την Τρίτη 14 Ιουνίου, είχαμε ένα πολιτικό... «θερμό» επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας και Ελλήνων βουλευτών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης.

Ο Τούρκος υπουργός άρχισε να θέτει θέματα χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ κατηγόρησε και την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

«Δε δικαιούστε να ομιλείτε εσείς», του απάντησαν αμέσως τέσσερις Έλληνες βουλευτές (Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος), ενώ αφού του υπενθύμισαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ζήτησαν απόσυρση του τουρκικού casus belli και σεβασμό ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Ο Χουλουσί Ακάρ ανταπάντησε σε έντονο ύφος. Οι τόνοι ανέβηκαν για τα καλά, ενώ η αντιπαράθεση πήρε επεισοδιακή τροπή, καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος από την αίθουσα της συνεδρίασης, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους!

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Πώς ακριβώς όμως σημειώθηκε το χθεσινό (Τρίτη 14 Ιουνίου) πολιτικό «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Τούρκου ΥΠ.ΑΜ. και των Ελλήνων βουλευτών στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη;

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ευρω-ατλαντικής συμμαχίας, ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αναδείξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν υποστήριξης τρομοκρατών από την Ελλάδα, αναπτύσσοντας την ξαναζεσταμένη θεωρία περί υποτιθέμενου στρατοπέδου εκπαίδευσης Κούρδων στο Λαύριο.

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και με πρώτο τον Σπήλιο Λιβανό, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης, του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών, όταν έχετε εισβάλει στην Κύπρο, και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη, Σπήλιο Λιβανό, Ανδρέα Λοβέρδο και Μανούσο Βολουδάκη), μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ενώ η αρχική του τοποθέτηση έγινε στα Αγγλικά.

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο casus belli, λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία, όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του casus belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα. «Πολλοί Έλληνες μίλησαν, δε θέλω να ακούσω άλλο, έχω υποχρεώσεις», είπε κατά πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και απομακρύνθηκε από την αίθουσα εκνευρισμένος!

Οι ισχυρισμοί Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε τα εξής: «Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις 27 Απριλίου, υπάρχουν εικόνες από ραντάρ τις οποίες μοιραστήκαμε με τις χώρες συμμάχους. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου. Εμμένουμε συνέχεια ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαλόγου. Οι τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΔ έγιναν, δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση, αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση για δύο χρόνια».

Για την Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε: «Αν λέτε ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό κατάληψη, θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, μάχες και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το ’74. Οι ζωές και των Ελλήνων βρίσκονταν σε κίνδυνο, μέχρι τώρα και το βόρειο και το νότιο κομμάτι ζούσαν ειρηνικά και με ηρεμία. Είναι σημαντικό να το δούμε αυτό. Το 2014 οι Τούρκοι δέχτηκαν τη λύση του Ανάν, αλλά δεν τη δέχτηκε η ελληνική πλευρά».

Νέες προκλητικές δηλώσεις Μπαχτσελί

Εντωμεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε νωρίτερα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανόλης Κωστίδης, ο Μπαχτσελί είπε: «Πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας.

Στο δεύτερο στάδιο, στη θάλασσα των νησιών (Αιγαίο) τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δε μεταβιβάστηκαν σε κανέναν να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικά μας».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο «μενού» της επιθετικής ρητορικής στη γειτονική χώρα ήρθε να προστεθεί η διακίνηση, στο πλαίσιο δημοσιευμάτων ακραίων απόψεων και σεναρίων, που κάνουν λόγο ακόμα και για ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών από τουρκικά πολεμικά πλοία! Το σενάριο για τον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών, αν η Ελλάδα δεν τα αποστρατιωτικοποιήσει, όπως ζητά η Τουρκία, έβαλε χαρακτηριστικά στο τραπέζι Τούρκος καθηγητής, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον διευθυντή της “Hurriyet”, Αχμέτ Χακάν.

Όπως είπε ο διευθυντής της “Hürriyet”, με τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης «Εφές 2022», έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News