Ελληνοτουρκικά: Πώς ο Ακάρ κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες βουλευτές (βίντεο)

Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: Πώς ο Ακάρ κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες βουλευτές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο - Ηχηρή και ενιαία η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κατά την ομιλία του, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα νησιά, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεοδώρα Τζάκρη στηλιτεύουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την Ελλάδα του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά συμμετείχε επίσης ο Μανούσος Βολουδάκης.Σπήλιος Λιβανός:  Δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας

«Σήμερα στη Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός, αναφορικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Ακάρ στο πλαίσιο στην κοινής συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη.

«Απαντώντας στον Υπουργό 'Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατέστησα σαφές ότι η Τουρκία, μία χώρα, που διατηρεί το casus belli εις βάρος της Ελλάδος, που προβάλλει το επιθετικό δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", που παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, που κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών την ώρα, που τοποθετεί απέναντι τους την Γ' Στρατιά του Αιγαίου, αυτή η χώρα δεν μπορεί να μιλά για επιθετικότητα της Ελλάδος, για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο κ. Λιβανός και προσέθεσε:

«Εξήγησα, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και υπενθύμισα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν αυτός, που είπε Μητσοτάκης no και έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας».

Θεοδώρα Τζάκρη: Η τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ τα όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Φαίνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν θα γίνει με κεντρικό της θέμα της Ελλάδα. Αυτή η τακτική όμως δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η κ. Τζάκρη επαναλαμβάνει -όπως έκανε και στην τοποθέτησή της στην συνεδρίαση για το ειδικό θέμα της Ενεργειακής Πολιτικής-, ότι «οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα.

Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ.

Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών. Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.

Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ανδρέας Λοβέρδος: Η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας

«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα, μετέτρεψε μια πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

//--> //-->

Όπως τόνισε ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο Χουλουσί Ακάρ «επανέλαβε, χωρίς να προκληθεί, τα απαράδεκτα και αστήρικτα επιχειρήματα που αρθρώνει η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, και όταν άρχισε να παίρνει τις τεκμηριωμενες απαντήσεις από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα».

Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και διαμήνυσε στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τετοιες συμπεριφορές όμως δεν την βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν».

Φωτογραφία αρχείου AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News