Σε «υψηλές πτήσεις» ο κρητικός τουρισμός και τον Ιούνιο

Κρήτη
Σε «υψηλές πτήσεις» ο κρητικός τουρισμός και τον Ιούνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερος δημοφιλέστερο προορισμός στην Ελλάδα το Ηράκλειο

Καλπάζει ο τουρισμός στη Κρήτη καθώς φαίνεται ότι η σεζόν θα φτάσει, και ίσως ξεπεράσει, το ορόσημο του 2019. Ήδη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το πρώτο 20ήμερο του Ιούνη οι προγραμματισμένες θέσεις είναι πάνω από 340.000, όπως αναφέρουν στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Παραδοσιακές αγορές όπως η γερμανική και η βρετανική παραμένουν οι στυλοβάτες του τουρισμού της Κρήτης ενώ δυναμικά έρχονται και χώρες  όπως το Ισραήλ, η Πολωνία και η Λετονία.

Την ίδια ώρα βέβαια προβληματισμένοι εμφανίζονται οι φορείς καθώς ενεργειακό κόστος και έλλειψη προσωπικού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει εν αμφιβόλω το οικονομικό αποτύπωμα της επιτυχίας.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για το ζήτημα των υποδομών στο νησί καθώς οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες ενώ η όποια αύξηση της τουριστικής κίνησης θα τις επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψιν τα μηνύματα κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό των τουριστικών εισροών σε βάθος χρόνου, το ζήτημα των υποδομών της Κρήτης ανάγεται σε κεντρικό προβληματισμό για την «βαριά» βιομηχανία του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Μάιος κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα καθώς στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης κατεγράφησαν πάνω από 400.000 αφίξεις.

Ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας που καταγράφεται είναι το ερχόμενο σαββατοκύριακο όπου αναμένεται μπαράζ αφίξεων, με τις προγραμματισμένες να φτάνουν τις 17.000.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, το γεγονός πως οι συνολικές αφίξεις από Γερμανία το 2019 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν 138.500, ενώ οι θέσεις που είναι προγραμματισμένες για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου είναι ήδη 130.000.

Πρώτοι σε επίπεδο επικράτειας οι Βρετανοί

Οι Βρετανοί αποτελούν την εθνικότητα που κρατάει την πρωτιά στις επισκέψεις φέτος στην Ελλάδα, μιας και από τις 30 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου ξεπερνούν τους 730.000. Ακολουθούν οι Γερμανοί (πάνω από 650.000 θέσεις), οι Ιταλοί (276.000 θέσεις), οι Γάλλοι (210.000 θέσεις), ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονται στην 11η θέση με 71.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.

Η Αθήνα παραμένει σταθερά ο πρώτος προορισμός, με 881.000 θέσεις έως τις 26 Ιουνίου. Ακολουθεί το Ηράκλειο με 462.000 θέσεις, η Ρόδος με 388.000 θέσεις, η Κέρκυρα με 261.000 θέσεις και η Θεσσαλονίκη με 222.000 θέσεις.

Οι δύο σκόπελοι που απειλούν την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τη φετινή σεζόν

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει μαζί και ο προβληματισμός των ανθρώπων της αγοράς. Παρά τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά καλή χρονιά που θα κυμανθεί στα προπανδημικά επίπεδα, ο κλάδος μαστίζεται από δύο μεγάλα ζητήματα.

Το πρώτο έγκειται στις ευάριθμες κενές θέσεις εργασίας ανά την χώρα, με την τουριστική βιομηχανία να έχει άμεση ανάγκη από 50.000 εργαζόμενους, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τις περιπτώσεις αθέμητου ανταγωνισμού από το χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γιατί γυρνάνε την πλάτη τους στον τουρισμό οι Έλληνες

Οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, οι συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι μερικά μόνο από τα αίτια που έχουν δημιουργήσει αποστροφή προς τον τουριστικό κλάδο σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως αναφέρουν οι επαΐοντες, τα παραπάνω παρατηρούνται κυρίως σε ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης, περιπτώσεις όπου συμφύουν τόσο η μαύρη εργασία όσο και η μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, εξηγεί ότι η οικονομική επισφάλεια, απότοκο τόσο της εποχής της πανδημίας όσο και την εποχικότητας, πιθανώς να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους εξαιτίας των οποίων οι εργαζόμενοι γυρνούν την πλάτη τους στον τουρισμό. Όπως ο ίδιος σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό τρόπο που η πανδημία διαμόρφωσε το υπάρχον εργασιακό σκηνικό στον κλάδο, το 2020, 1/3 εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο ίδιος κατέθεσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2021 μεταφράστηκε σε σχεδόν 18%.

Η έλλειψη προσωπικού - Ξενοδοχοϋπαλλήλους από τρίτες χώρες ζητάει ο ΣΕΤΕ

Όπως είπε στην συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος: «Θέλουμε στρατηγική προσέγγιση του θέματος. Θέλουμε και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Ελληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τουρισμό για να καλύψουν θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε εργαζόμενους και από το εξωτερικό με πολύ αυστηρές διαδικασίες, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε πολιτικές απασχόλησης που έχουν να κάνουν με δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης νέων ανθρώπων τον χειμώνα στους προορισμούς, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από πολιτική επιδομάτων στην πολιτική της επιδότησης εργασίας. Αν δεν το κατανοήσουμε και δεν κάνουμε τομές και γενναίες παρεμβάσεις, το πρόβλημα θα το έχουμε τα επόμενα χρόνια όχι ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά ως προς την αλλοίωση του προϊόντος».

Η βραχυχρόνια μίσθωση βραχνάς για την αγορά

«Ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε». Ανέφερε σχετικά ο κ. Ρέτσος, προσθέτοντας, «η άναρχη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας εκτός από στρέβλωση του ανταγωνισμού, μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος».

«Εχουμε ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε», τονίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιστιλής δήλωσε πως «στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αρχής με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσω των οποίων μισθώνονται ακίνητα (Airbnb, Booking.com και VRBO), μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν αναρτημένα ακίνητα που δεν θα έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)».

Συνεχίζοντας ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε, «στρέφουμε πλέον το ενδιαφέρον μας και σε άλλες πλατφόρμες, με έμφαση σε εκείνες που διαθέτουν πολυτελείς βίλες στη χώρα. Τίθενται και νέες προκλήσεις. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να καταστήσουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη δραστηριοτήτων και να μην αφήσουμε περιθώρια για καταστρατήγηση. Ταυτόχρονα, εντείνουμε τους ελέγχους μας γιατί είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό».

(φωτογραφίες AP/ Harry Nakos)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News