Νέο Fuel Pass: Πότε θα καταβληθεί - Εξανεμίζεται σε χρόνο ρεκόρ λένε πρατηριούχοι της Κρήτης

Κρήτη
Νέο Fuel Pass: Πότε θα καταβληθεί - Εξανεμίζεται σε χρόνο ρεκόρ λένε πρατηριούχοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είτε μείωση του ΦΠΑ, είτε συνδυαστικά και τα δύο» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης

Συνεχές και χωρίς τάσεις αποκλιμάκωσης είναι το ράλι ανατιμήσεων στα καύσιμα, με τους οδηγούς να κάνουν πλέον μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις και την απλή αμόλυβδη να έχει ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμορφώνει το fuel pass, με τους καταναλωτές της Κρήτης να είναι έτοιμοι να λάβουν 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, κάνει σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποδίδει, αλλά πρόκειται για ένα μέτρο «χάπι», αφού σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει δραστική μείωση της τιμής της βενζίνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς ανατιμήσεις οδήγησαν την Πολιτεία στην απόφαση να επεκτείνει το σύστημα επιδότησης καύσιμων, τη στιγμή που η τιμή της αμόλυβδης βαίνει ολοταχώς, σε κάποιες περιοχές, ακόμη και προς τα 3 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζει η κυβέρνηση το οποίο πολλοί έχουν θεωρήσει ως «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, ανέφερε χθες, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, πως «κανείς δεν ξέρει πια πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης. Για εμάς είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευτεί, ενώ οι πελάτες δεν καταναλώνουν καύσιμα με αυτές τιμές και βάζουν όσα λίτρα χρειάζονται για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους».

Πάμε για 3 ευρώ τον Αύγουστο;

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, σημείωσε: «Τον Αύγουστο, που παραδοσιακά αποτελεί τον μήνα διακοπών για τους Έλληνες, θα είμαστε σίγουρα πολύ κοντά στα 3 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη». Απέναντι σε αυτήν την πρόβλεψη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης, μιλώντας, υποστήριξε: «Αυτές είναι ανοησίες. Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με το καύσιμο. Μόνο εάν γίνει κάτι το επόμενο πρωί και αλλάξει εντελώς τη ρότα. Δεν μπορούμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Τα προβλήματα είναι πολλά. Πρέπει να ελεγχθούν τα πιεστήρια και την ίδια στιγμή ο πρατηριούχος βρίσκεται στα τάρταρα. Τι να ελέγξεις από τον πρατηριούχο; Τον πρατηριούχο εκείνο που βάζει ένα λεπτό παραπάνω από το πλαφόν το οποίο έχει βάλει η κυβέρνηση, που δημιουργεί σύγχυση στην αγορά; Το πλαφόν δημιουργεί τεράστια σύγχυση στην αγορά και δημιουργείται έτσι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των πρατηριούχων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει πρόσφατα την επέκταση του μέτρου, αναφέροντας πως «οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στα καύσιμα».

Σε ερώτηση για το αν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα αφορούν σε οριζόντια μέτρα ή θα είναι στοχευμένα, απάντησε πως «η κατεύθυνση είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο δημοσιονομικού χώρου με το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε όσους περισσότερους δικαιούχους». Παράλληλα, επανέλαβε πως «η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την πτώση των τιμών στα καύσιμα δεν προκρίνεται. Αν αυτά τα χρήματα λείψουν από το κράτος, κάποιος θα αναγκαστεί να βάλει νέους φόρους ή να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο», τόνισε, αποκλείοντας έτσι τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νέο fuel pass θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως συνέβη με την επιδότηση ρεύματος. «Βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα πάνω από εκείνα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, άρα θα πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις στα καύσιμα». Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις για το νέο fuel pass θα γίνουν εντός του Ιούνιου και θα έχουν άμεση ισχύ, δηλαδή η επιδότηση θα καταβληθεί από την 1η Ιουλίου.

Πότε θα καταβληθεί

Το νέο πρόγραμμα fuel pass αναμένεται να καταβληθεί από την 1η του ερχόμενου μήνα και θα είναι σαφώς διευρυμένο, με αύξηση δικαιούχων και με τους καταναλωτές της Κρήτης να είναι έτοιμοι να λάβουν ποσό μέχρι και 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση.

Η επιδότηση αναμένεται να δοθεί είτε μέσω της ψηφιακής κάρτας fuel pass είτε μέσω κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, φαίνεται πως τα ποσά της επιδότησης θα είναι αυξημένα. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο fuel pass η επιδότηση έφτανε τα 40 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, τα 50 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές και υπήρχε μπόνους 5 ευρώ εφόσον ο δικαιούχος επέλεγε την ψηφιακή κάρτα. Το μέγιστο ποσό δηλαδή ήταν τα 55 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πόσα θα αυξηθούν λόγω της ανατίμησης των καυσίμων. Συνεπώς, τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα αναμένεται να φτάσουν τα 60 (70 ευρώ για νησιωτικές περιοχές), ενώ μαζί με το bonus των 5 για την ψηφιακή κάρτα οι καταναλωτές της Κρήτης θα λάβουν έως 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση.

Στους ιδιοκτήτες μηχανής, το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 50 ευρώ, από τα 40 που ήταν, και τα 55 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές.

Εξανεμίζεται σε χρόνο ρεκόρ  - «Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα»

O πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου,  Λυκούργος Σαμόλης, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν αυτά τα 75 ευρώ θα εκτονώσουν την κοινωνική ένταση που υπάρχει ένεκα των ανατιμήσεων των καυσίμων, με τον ίδιο να είναι αρνητικός.

«Δεν εκτονώνει την κοινωνική ένταση όλο αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είτε μείωση του ΦΠΑ, είτε συνδυαστικά και τα δύο. Αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι μικροεπεμβάσεις, με αποτέλεσμα να έρχονται οι αυξήσεις και να εξαφανίζουν τις επιδοτήσεις που δίνει στα καύσιμα για τους πολίτες. Έως ότου πάρουν οι πολίτες το fuel pass, η τιμή θα ανέβει τόσο πολύ, ώστε οι πολίτες είναι σα να μην πάρουν τίποτε. Χρειάζονται δραστικά μέτρα. Αυτά είναι μέτρα- “χαπάκια” που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η αύξηση των 85 λεπτών με την ενεργειακή κρίση έχει έναν ΦΠΑ τον οποίο κερδίζει η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Σαμόλης.

Αδ. Γεωργιάδης: Θα υπάρξει και νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο

Θα υπάρξει και νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, «αλλά αυτή θα ανακοινωθεί όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει» όπως σημείωσε.

Ο υπουργός, εστιάζοντας στο θέμα της ακρίβειας, έκανε λόγο για ένα παγκόσμια φαινόμενο και σύνθετο πρόβλημα, καθώς πέρα από τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του κόστους δανεισμού που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον τερματισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπογράμμισε όμως πως, τηρουμένων των αναλογιών κι αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση, η χώρα μας τα πηγαίνει καλά και σίγουρα η οικονομία πηγαίνει προς το καλύτερο.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα κάθε μέρα γιατί η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα και θα χρειαστεί «να κρατήσουμε δυνάμεις».

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια τόνισε ότι οι τόσο οι έλεγχοι, όσο και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι συνεχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News