Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: «Κλείδωσε» η ημερομηνία - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οικονομία
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: «Κλείδωσε» η ημερομηνία - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 24 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι - Τα τρία στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών. Συνολικά 220.000 νοικοκυριά θα μπορούν να αλλάξουν κλιματιστικά και ψυγεία, απολαμβάνοντας επιδότηση έως 50% μέσω του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα από μια αίτηση.

Με τις νέας τεχνολογίας συσκευές γίνεται και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου οπότε και θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και στη φάση αυτή αφορά κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι θα αγγίξουν τις 220.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προγραμματισμός έχει γίνει και σύμφωνα με αυτόν το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα των οικογενειών. Εχει ανακοινωθεί ωστόσο ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Βάσει των εκτιμήσεων αλλάζοντας τις παλιές συσκευές με νέες τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν έως 40% του ετήσιου ενεργειακού τους κόστους.

Τα τρία στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν

«Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ τους, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής. Από εκεί και πέρα θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Περίπου στα μέσα Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων με τους δικαιούχους να τυπώνουν ένα κουπόνι και να τον προσκομίζουν στον έμπορο προκειμένου να έχουν την έκπτωση.

Να σημειωθεί μάλιστα όταν ο έμπορος έχει την υποχρέωση, κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.

Οι καταναλωτές μάλιστα μέσα από την ιστοσελίδα, μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας,. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

//--> //-->

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News