Η Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

Ελλάδα
Η Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πεντηκοστή είναι μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Γιορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή

Στη Μητρόπολη Αθηνών τέλεσε, σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι επίσκοποι Ανδρούσης Κωνστάντιος και Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ιερείς του ναού.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο αρχιεπίσκοπος προεξήρχε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά. Η Πεντηκοστή είναι μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Γιορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή.

Μάλιστα, γιορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων. Στις ημέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο 'Αγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.

   Απολυτίκιο

   Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών,

   ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας,

   καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον,

   και δι' αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας,

   φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία Pxhere

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News