Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ενημέρωση κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ - Δυο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Επιβεβαιώθηκε χθες Σάββατο 11 Ιουνίου, το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Πρόκειται για 47χρονο ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Επιβεβαιώθηκε χθες Σάββατο 11 Ιουνίου, το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Πρόκειται για 47χρονο ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Το Σάββατο (11/06) πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια