Επιδόματα: Πού μπαίνει «κόφτης» λόγω νέων αντικειμενικών αξιών

Κρήτη
Επιδόματα: Πού μπαίνει «κόφτης» λόγω νέων αντικειμενικών αξιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι φόροι συμπαρασύρονται από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Οι αυξήσεις που καταγράφονται στις νέες αντικειμενικές αξίες φαίνεται πως συμπαρασύρουν σειρά επιδομάτων, καθώς μέχρι πρότινος δικαιούχοι θεωρείται ότι πλέον έχουν διαφορετική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση.

Αρκετοί είναι όσοι δεν αντιλήφθηκαν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες καθώς δεν είδαν αύξηση αλλά μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο στην χώρα έχουν θεσπιστεί νέες αντικειμενικές από 1.1.2022.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ελέγξουν εκ νέου το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκε τον Μαΐου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε επιδόματα.

Τα επιδόματα τα οποία επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες είναι τα εξής:

  • Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  • Επίδομα Στέγασης
  • Επίδομα Θέρμανσης
  • Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ
  • Σύνταξη Υπερηλίκων
  • Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ

//--> //-->

Ποιοι φόροι συμπαρασύρονται από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Εκτός από τα επιδόματα, υπάρχει και μια σειρά φόρων που συμπαρασύρονται από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι φόροι εκείνοι είναι οι εξής:

  • Φόρος κληρονομιάς
  • Φόρος μεταβίβασης ακινήτου με δωρεά ή πώληση (υψηλό αφορολόγητο)
  • ΤΑΠ (Δημοτικός φόρος)
  • Πολεοδομικά Πρόστιμα

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

Υπό καθεστώς νέων αντικειμενικών αξιών τελεί η χώρα από 1.1.2022, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 20% κατά μέσο όρο τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα περιοχής όπου «εκτοξεύθηκε» η αντικειμενική αξία στην Κρήτη, αποτελεί η Χερσόνησος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, η «αύξηση στις τιμές ζώνης της Χερσονήσου φτάνει ακόμη και το 75%».

Η Χερσόνησος βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση αντικειμενικών αξιών στην χώρα, στοιχείο που αναδεικνύει την δυναμική της, μαζί με Ιθάκη, Μύκονο και Ρόδο, περιοχές όπου καταγράφεται άνοδος έως και 250%.

Υπενθυμίζεται πως στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Χερσόνησος, παρατηρείται και μεγάλη αύξηση στον όγκο οικοδομικών αδειών, παρά την άνοδο των τιμών στα οικοδομικά υλικά. Ο όγκος και η επιφάνεια των οικοδομικών αδειών παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση λόγω της τάσης που καταγράφεται στο νησί για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς με το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν διαμορφώθηκαν θετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Εκτός από το παράδειγμα της Χερσονήσου, σημαντική αύξηση στην τιμή ζώνης ακινήτων διαφαίνεται και στην Αλικαρνασσό, σύμφωνα με τον ίδιο, η οποία «αγγίζει» το 35%, ενώ ελάχιστες είναι οι περιοχές της Κρήτης και της χώρας στις οποίες καταγράφεται ουσιαστική μείωση αντικειμενικών αξιών.

Αντικειμενικές αξίες – Τι ισχύει σε επίπεδο Κρήτης

Στοιχεία για το τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες της Κρήτης, έδωσε, μιλώντας στο neakriti.gr, η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, Αναστασία Δρανδάκη – Μαρινάκη.

«Η γενική εικόνα μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στην Κρήτη μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 10%-20% κατά μέσο όρο. Υπάρχουν περιοχές όπως η Χερσόνησος με αύξηση που ξεπερνά το 50%, τμήμα του παραλιακού μετώπου Ρεθύμνου με άνοδο περίπου 40% όπως και στην Αλικαρνασσό».

«Κατά γενική ομολογία», αναφέρει η κ. Δρανδάκη, «οι αντικειμενικές αξίες στις τιμές ζώνης των οικισμών και τα χωριά της Κρήτης παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνες που ισχύσαν πριν την 1.1.2022, ενώ στα αστικά κέντρα διαφαίνεται μια αύξηση από 5% έως 25%, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» και προσθέτει πώς «εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκε μείωση».

Σύμφωνα με την ίδια, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που βρίσκονται εντός οικισμού και σχεδίων πόλεως, «η μέση αύξηση της αντικειμενικής αξίας φτάνει το 25%. Σε ελάχιστες περιπτώσεις διαφαίνεται άνοδος έως και 45%, ενώ ελάχιστες είναι οι μειώσεις, κυρίως σε χωριά».

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Η ζήτηση των ακινήτων «συγκεντρώνεται» κυρίως σε περιοχές του Ηρακλείου οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.

«Βλέπουν δηλαδή την αγορά ακινήτων στην περιοχή ως επένδυση για το μέλλον και σε αρκετές περιπτώσεις για τουριστική αξιοποίηση».

Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης σε περιοχές του Ηρακλείου:

ΠεριοχήΤιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο
Ηράκλειο – Πατέλεςαπό 1.000 έως 2.250
Αλικαρνασσόςαπό 900 έως 1.400
Καλλιθέααπό 600 έως 1.200
Γάζιαπό 750 έως 1.550
Κρουσώναςαπό 650 έως 950
Τύλισοςαπό 600 έως 750
Μοίρεςαπό 650 έως 1.050
Τυμπάκιαπό 650 έως 1.300
Γούβεςαπό 650 έως 1.300
Μάλιααπό 600 έως 1.600
Χερσόνησοςαπό 600 έως 2.000

Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):

                                                                                                                                                                               

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News