Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές Ερντογάν & Ακάρ – Η Αθήνα ετοιμάζει διπλωματική αντεπίθεση

Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές Ερντογάν & Ακάρ – Η Αθήνα ετοιμάζει διπλωματική αντεπίθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας ανέδειξε η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης

Δεν πρόκειται να ρίξει η Αθήνα νερό στο μύλο της έντασης αναφέρουν έγκυρες πηγές, μετά το κρεσέντο απειλών που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην ρίξει νερό στον μύλο της έντασης απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Αυτή η παρέμβαση όμως προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή Μενέντεζ, που τόνισε πως μία είναι η πλευρά που απειλεί και αυτή είναι η Τουρκία.

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας ανέδειξε η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει την πολεμική ρητορική εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της χώρας μας.

Ισχυρή στήριξη στην Αθήνα αποτέλεσε η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και η συμμετοχή του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο δείπνο των ηγετών, καταδεικνύοντας τη σύμπλευση Αθήνας – Βερολίνου στο μέτωπο των δυτικών Βαλκανίων.

«Κανείς δε μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί αποδεκτά σύνορα, με βάση τα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος, η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν για πρώτη φορά οι ηγέτες της Βαλκανικής που συμμετείχαν στην Σύνοδο – μεταξύ άλλων – αναφέρεται: «Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων και νέων απειλών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις, προκαλώντας εκ νέου τη χώρα μας.

«Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα, με αποφασιστικά και σταθερά βήματα. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, διεμήνυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Υπάρχει ομότιμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα.

«Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη για όλα. Το δυνατό «χαρτί» είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους και η ενίσχυση της άμυνας (…) Όλοι βλέπουν πια τη στάση της Τουρκίας και υπάρχει ομότιμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στο μοτίβο της ρητορικής του προέδρου της Τουρκίας κινήθηκε ξανά και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις κάνοντας ανάμεσα σε χιλιάδες νησιά επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα πιο κοντά νησιά στην Τουρκία, με τελετές, με διάφορες δραστηριότητες και ομιλίες» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Την πολιτική ίσων αποστάσεων που χρησιμοποιεί πολλές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει και μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές. Καλείται η πλευρά που δρα με αυτόν τον τρόπο και στην περίπτωση αυτήν είναι η Τουρκία» υπογράμμισε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Ημερομηνίες – ορόσημα στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων με σημαντικούς σταθμούς – ορόσημο εντός Ιουνίου.

Στο  πλαίσιο αυτό και μέχρι το τέλος Ιουνίου διανύουμε μια περίοδο με κρίσιμα ορόσημα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

  • Την προσεχή Παρασκευή στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
  • Στις 23-24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους 26 Ευρωπαίους ομολόγους του εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, να σταλεί αυστηρό μήνυμα με σαφή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ρητής και ξεκάθαρης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.
  • Στις 29-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία, ενώ το ενδιαφέρον περιστρέφεται στη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

(φωτογραφία Intime)

Πηγή: ertnews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News