Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα: Θα νικήσουμε τη Ρωσία είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά

Ελλάδα
Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα: Θα νικήσουμε τη Ρωσία είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θα συνθηκολογήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεργκέι Σουτένκο

Για την κτηνωδία των Ρώσων στρατιωτών στη χώρα του μίλησε ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο, κατά την διάρκεια του 10ου περιφερειακού συνεδρίου RGC στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται και πως οι Ρώσοι θέλουν αν κατεδαφίσουν μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε, δεν θα χαρίσουμε ούτε μία σπιθαμή από τα εδάφη μας. Θα καταφέρουμε την ήττα της Ρωσίας είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά.

Δεν παρέλειψε να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας σε αυτό τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρέσβης, Johan Borgstam τόνισε πως η επιλογή της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εδράζεται από την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας.

Παρατήρησε πως η Ρωσία έχει αλλάξει άρδην τόσο από θεσμικής απόψεως όσο και σε θέματα ασφάλειας, προς το χειρότερο. Με αυτή τη συνθήκη, όπως είπε, ήταν μονόδρομος η απόφαση της Σουηδίας να κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την 8η Μαΐου. Ανέφερε πως η Ρωσία δεν επιτέθηκε απλώς στην Ουκρανία αλλά στην τάξη ασφαλείας που ίσχυε μέχρι εκείνη τη μέρα.

Πρόσθεσε πως πλέον η Ρωσία φαίνεται πως είναι ικανή να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής και πως σε αυτή τη νέα τάξη η Σουηδία έπρεπε να προσαρμοστεί. Οι νέες αυτές συνθήκες απαιτούσαν συλλογικούς στρατιωτικούς μηχανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.

Τέλος, συμπλήρωσε πως η Ουκρανία δεν έγινε στόχος γιατί ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ αλλά επειδή δεν ήταν μέλος του.

Στη κουβέντα συμμετείχε και ο σύμβουλος διπλωματίας του δήμου Αθηναίων, Τασσος Κριεκούκης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Γαβαλάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News