Κρήτη: Διατροφικές εκπτώσεις λόγω ανατιμήσεων - Τι επιλέγουν οι καταναλωτές

Κρήτη
Κρήτη: Διατροφικές εκπτώσεις λόγω ανατιμήσεων - Τι επιλέγουν οι καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακρίβεια παντού - «Ο κόσμος δεν μπορεί ούτε να ψωνίσει» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η διατροφή των Κρητικών, όπως και όλων των Ελλήνων φυσικά, αφού μόνο στην πρώτη οκταετία της οικονομικής κρίσης, δηλαδή μετά την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ και τα μνημόνια από το 2010 και μετά, οι Έλληνες μείωσαν δραματικά το φαγητό τους και έκτοτε δεν φαίνεται να είχαμε βελτίωση της κατάστασης. Το αντίθετο μάλιστα.

Όπως λέει αναφέρει ο διατροφολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης, μετά την οικονομική κρίση έχουν έρθει καταστάσεις που όχι μόνο δε βελτίωσαν τη διατροφική μας κατάσταση, αλλά τη χειροτέρευσαν επικίνδυνα, και καλεί τους Κρητικούς να στηρίξουν τη διατροφή τους στα ντόπια προϊόντα, τα οποία, λόγω αφθονίας, είναι σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα, και παράλληλα οχυρώνουν την υγεία μας την ώρα που πολλά άλλα φτηνά προϊόντα κυριολεκτικά την καταστρέφουν!

Μόλις στα 8 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στον “λαβύρινθο” του ΔΝΤ και των μνημονίων και πριν αρχίσουν οι νέες κρίσεις της πανδημίας, του ενεργειακού και του πολέμου, με την κούρσα των τιμών στα καύσιμα και σε όλα τα είδη, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι Έλληνες είχαν αυξήσει τα όσπρια κατά 10% για πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ μείωσαν το μοσχάρι κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25%. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση κατανάλωσης σε ζυμαρικά και ρύζι κατά 14% και 8%, αντίστοιχα, για πρόσληψη υδατανθράκων. Και ταυτόχρονα, είχαμε μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα!

Συγκεκριμένα, συνολικά το 2018 είχε καταγραφεί μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών ήταν της τάξης του 15%. Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και τα πουλερικά αύξηση κατά 9%, από 36,4 σε 39,5 κιλά, ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% ,από 47,6 σε 35,9 κιλά, και το αρνί-κατσίκι κατά 25%, από 13,5 σε 10,2 κιλά.

Αντίστοιχα καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα, στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

«Σήμερα είναι πολύ χειρότερα»

«Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη για τα νοικοκυριά. Γιατί δεν είναι μόνο ότι μειώθηκε το εισόδημα. Σήμερα έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη κρίση. Και μάλιστα, πλέον, με την ακρίβεια που υπάρχει, δεν έχουμε ούτε τον προσανατολισμό για να φάμε πιο φτηνά προϊόντα, αφού όλα τα προϊόντα πια έχουν πάρει την πάνω βόλτα σε ό,τι αφορά τις τιμές», λέει χαρακτηριστικά ο διατροφολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης.

Στο σημείο αυτό, κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου λέγοντας πως «με τους ξέφρενους λογαριασμούς του ρεύματος, αρχίσαμε πια να κόβουμε στα νοικοκυριά μας ακόμα και από αυτά τα τρόφιμα που θεωρούσαμε πάντοτε ως φτηνότερα. Δηλαδή, μειώνεται συνολικά η διατροφή μας και γι’ αυτό λέω ότι οι Έλληνες πια βρίσκονται σε ακόμα πιο δυσμενή θέση, σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπως τα σηματοδότησαν το ΔΝΤ και τα μνημόνια».

Που σημαίνει ότι πλέον αντιμετωπίζουμε ανεπάρκεια στη διατροφή μας, όχι μόνο σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δείκτες της υγείας του ελληνικού πληθυσμού!

Τι θα συνιστούσε όμως στα νοικοκυριά ο Χάρης Χαρωνίτης ως διατροφολόγος;

«Καταρχήν, να μην προσφεύγουν σε σκευάσματα τα οποία είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και μεγάλης επεξεργασίας και περιέχουν πολλά πρόσθετα τροφίμων και πολλά συντηρητικά. Ας φροντίσουμε, ακόμα και αν μειώσουμε την ποσότητα, να παίρνουμε όσο γίνεται περισσότερα φρέσκα προϊόντα και λιγότερα μακράς διαρκείας, τα οποία είναι υποβαθμισμένα. Βέβαια, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εμείς στην επαρχία είμαστε πιο τυχεροί, γιατί έχουμε πολλές επιλογές να πάμε στα χωριά μας για να μειώσουμε τις συνέπειες. Για τους κατοίκους των πόλεων όμως τα πράγματα θα είναι τραγικά».

Έτσι, ο ίδιος τονίζει την ανάγκη αύξησης της παραγωγής των προϊόντων. «Στη Θεσσαλία των σιτηρών, εδώ στην Κρήτη των οπωροκηπευτικών. Αναγκαστικά λοιπόν η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα είναι πλέον αναπόφευκτη», καταλήγει ο Χάρης Χαρωνίτης.

Ακρίβεια παντού

«Ο κόσμος δεν μπορεί ούτε να ψωνίσει»

«Η ποιότητα της διατροφής των Ελλήνων, μέσα από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, σίγουρα έχει μειωθεί», τονίζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Τα νοικοκυριά... στενάζουν. Δημιουργούνται κακές συνθήκες και υγείας και διατροφής. Ο κόσμος θα προσπαθήσει να κόψει από παντού όσο συνεχίζεται αυτή η ακρίβεια και όσο συνεχίζεται αυτή η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικότερες ανάγκες. Σε συνδυασμό και με άλλα θέματα, όπως είναι οι λογαριασμοί στο ρεύμα και η ακρίβεια στα καύσιμα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για τα νοικοκυριά. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο καλοκαιρινή, με τον τουρισμό να πηγαίνει καλά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα. Καταλήγοντας, ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι την όλη αυτή κατάσταση τη χειροτερεύει ακόμα περισσότερο και η αδυναμία των παραγωγών να παράγουν προϊόντα, λόγω της ακρίβειας στα γεωργικά εφόδια και τα λιπάσματα, που δεν τους επιτρέπουν να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, καλλιεργώντας τη γη τους», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News