Ευλογιά των πιθήκων: Στο «μικροσκόπιο» δυο ύποπτα κρούσματα

Ελλάδα
Ευλογιά των πιθήκων: Στο «μικροσκόπιο» δυο ύποπτα κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το εργαστήριο του ΑΠΘ του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο»

Μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το εργαστήριο του ΑΠΘ του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο». Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παππά, εξετάζεται άλλο ένα περιστατικό στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.

Η καθηγήτρια επισήμανε ότι μεταξύ πέντε δειγμάτων βρέθηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες, εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά.

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά», είπε η κ. Παππά.

Σημείωσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια, σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως ο κίνδυνος με τη συγκεκριμένη νόσο είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς θα πρέπει να υπάρχει στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ καθησύχασε λέγοντας ότι η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πιο δύσκολη. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως κίνδυνος υφίσταται μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια.

«Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επιχειρώντας να εξηγήσει πού οφείλεται η διασπορά της “ξεχασμένης” αυτής νόσου, υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος ασθενής που εντοπίστηκε με ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”. Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News