Αμόλυβδη: Το παράδειγμα της Γερμανίας - 30 λεπτά κάτω η τιμή μετά την μείωση του φόρου

Οικονομία
Αμόλυβδη: Το παράδειγμα της Γερμανίας - 30 λεπτά κάτω η τιμή μετά την μείωση του φόρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, το Βερολίνο υιοθέτησε ακόμη ένα μέτρο που μειώνει αφενός κυκλοφοριακό χάος και τις εκπομπές CO2 και αφορά στο μηνιαίο φθηνό εισιτήριο για Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ και περιφερειακά τρένα με κόστος μόλις 9 ευρώ

Σε παράδειγμα προς μίμηση με ταυτόχρονη προσέγγιση καταναλωτών από… γειτονικές χώρες, εξελίσσεται η Γερμανία, μετά τη μείωση του φόρου στα καύσιμα.

Ειδικότερα, φθηνότερη κατά 0,30 ευρώ και κατά 0,14 ευρώ είναι η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, αντίστοιχα, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Γερμανίας, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα newsauto.gr, η αισθητή μείωση των τιμών έχει προσελκύσει και πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και φορτηγών από γειτονικές χώρες που σπεύδουν προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα.

Παράλληλα, εκτός τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, το Βερολίνο υιοθέτησε ακόμη ένα μέτρο που μειώνει αφενός κυκλοφοριακό χάος και τις εκπομπές CO2 και αφορά στο μηνιαίο φθηνό εισιτήριο για Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ και περιφερειακά τρένα με κόστος μόλις 9 ευρώ.

Με τη διττή αυτή λύση, η Γερμανία επιχειρεί να ανακουφίσει οικονομικά τους πολίτης της χώρας, μετά το ράλι ανατιμήσεων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά, η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στα 1,88 ευρώ το λίτρο και του diesel σε 1,94 ευρώ το λίτρο, σε μια χώρα με σαφώς καλύτερους μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις για το ενεργειακό κόστος και οι ειδικοί τονίζουν πως δεν διαφαίνονται ελπίδες αποκλιμάκωσης σε άμεσο χρόνο.

Αβάσταχτο το κόστος στην Κρήτη

Αβάσταχτο για τους Έλληνες είναι πια το κόστος των καυσίμων, με τους Κρητικούς ειδικότερα να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στην Κρήτη η τιμή της αμόλυβδης φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ το λίτρο και οι οδηγοί περιορίζουν αναγκαστικά τις μετακινήσεις τους, ενώ οι προβλέψεις από τον κλάδο των βενζινοπωλών, μιλούν για νέο ράλι ανόδου ως το τέλος της εβδομάδας, με τους επιχειρηματίες να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα φτάσουν τα 3 ευρώ το λίτρο.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, σε ετήσια βάση ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο στην Κρήτη κατανάλωνε 2.505 ευρώ. Με τις νέες τιμές θα χρειάζεται  ως και 4.000 ευρώ. Μοιραία οι οδηγοί περιορίζουν τις μετακινήσεις τους ενώ προκειμένου να γλιτώσουν έξτρα χρήματα από τα καύσιμα κόβουν εξορμήσεις στα χωριά και στις παραλίες.

Οι τιμές στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων, οι μέσες τιμές την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022, διαμορφώνονταν ως εξής:

Απλή αμόλυβδη 2,423 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,005 ευρώ το λίτρο

Απλή αμόλυβδη 2,428 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,007 ευρώ το λίτρο

Απλή αμόλυβδη 2,437 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,017 ευρώ το λίτρο

Απλή αμόλυβδη 2,423 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,002 ευρώ το λίτρο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News