Ελλάδα

Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από την ημέρα έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό, ενώ όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές»

Τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται η «πρεμιέρα» για τις εγγραφές στον προσωπικό γιατρό που θεσμοθετήθηκε με πρόσφατο νόμο.

Από την ημέρα έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται για να συνταγογραφούν φάρμακα, να παίρνουν οδηγίες -συμπεριλαμβανομένων αυτών της πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει «πλαφόν» στις δωρεάν επισκέψεις.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές».

Ειδικότερα:

  • Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία
  • Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
  • Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.
  • Να σημειωθεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή υπάρχουν μόνο αγροτικοί, η εγγραφή των πολιτών δεν θα γίνεται στον γιατρό αλλά στη δομή.

Παροχή σε πολίτες στην οικία τους

Με διάταξη καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται σε νέες βάσεις η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) με παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας.

Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες Κ.Ο.Ν. παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της Κ.Ο.Ν. και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.

Κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα

Παράλληλα, εντάσσεται η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα, η οποία παρέχεται από τις δημόσιες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες λειτουργούν οδοντιατρεία, καθώς και από τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και πολυοδοντιατρεία.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Μέχρις στιγμής, δεν έχει αποφασισθεί η εγγραφή και των παιδιών σε παιδίατρο - προσωπικό γιατρό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Οι υπηρεσίες από τον προσωπικό γιατρό θα είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια