Επισιτιστική κρίση: Παρεμβάσεις για την καλλιέργεια εκτάσεων σε αγρανάπαυση

Κρήτη
Επισιτιστική κρίση: Παρεμβάσεις για την καλλιέργεια εκτάσεων σε αγρανάπαυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μία ευκαιρία για στήριξη της παραγωγής του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, με αφορμή την κρίση των σπορελαίων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το στίγμα της ευρωπαϊκής εκστρατείας κατά της επισιτιστικής κρίσης μέσα από τις φυτεύσεις και των εκτάσεων που βρίσκονται σήμερα σε αγρανάπαυση δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από τις νέες οδηγίες του για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, η αναφορά του Οργανισμού στη γη υπό αγρανάπαυση έχει να κάνει ακριβώς με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγής τροφίμων, είτε μέσα από τα σιτηρά είτε μέσα από άλλες καλλιέργειες.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσα από την εγκύκλιο αυτή, υπενθυμίζει στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ότι η καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης των δηλώσεων, μετά την παράταση που ζήτησε η χώρα μας, λόγω των επιπλοκών που παρουσιάστηκαν, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου.

«Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους διαδικτυακά, είτε μόνοι τους, είτε μέσω πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του eae.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών TAXISnet», όπως ξεκαθαρίζει. Και συνεχίζει, αναφέροντας πως στις εν λόγω οδηγίες υπογραμμίζεται ότι, στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του πρασινίσματος, κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022:

«Η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως χωριστή καλλιέργεια ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες.

Η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως περιοχή οικολογικής εστίασης, ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες. Στις εν λόγω εκτάσεις επιτρέπεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για σκοπούς παραγωγής ή καλλιέργειας.

Οι εν λόγω εκτάσεις οι οποίες δηλώνονται ως καλλιέργειες ξεχωριστής ομάδας καλλιέργειας (Αγρανάπαυση Παρέκκλισης ΚΟΚ 6), εξαιρούνται από τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων. Από την παρέκκλιση αποκλείονται όσα αγροτεμάχια είναι ενταγμένα σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020».

«Αυτό το σχέδιο με τις εκτάσεις που είναι σε αγρανάπαυση είναι πανευρωπαϊκό. Η Ε.Ε. αναθεωρεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη στάση της για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και την ανάγκη κάλυψης της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας», είπε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  και συνεχίζει λέγοντας: «Οπότε, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν παρεμβάσεις και για την αύξηση της παραγωγής, την επέκταση της καλλιέργειας και την αξιοποίηση της γης».

Στο σημείο αυτό, αναφορικά με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ο κ. Στεφανάκης λέει ότι «τώρα γίνεται μια προσπάθεια οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν αυτές τις εκτάσεις που βρίσκονται υπό αγρανάπαυση. Από ’κει και πέρα, θα περιμένουμε τις διευκρινιστικές εγκυκλίους στη συνέχεια, για να δούμε τι εννοεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως προς τις εν λόγω καλλιέργειες. Και είναι το πρώτο στάδιο. Από ’κει και πέρα, ασφαλώς θα υπάρχουν περιορισμοί των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, για την προστασία του περιβάλλοντος», κατέληξε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Αντί αγρανάπαυσης

Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, μέσα στον Απρίλιο, όταν έλεγε πως, αντί για αγρανάπαυση, μπορεί να γίνει η καλλιέργεια σε ηλίανθο και καλαμπόκι στις εαρινές σπορές.

Είχαν προηγηθεί μέσα στον Μάρτιο οι ανακοινώσεις Γεωργαντά, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών.

Στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, αντιστοιχούν 26,3 εκατ. ευρώ, όταν σε χώρες όπως το Βέλγιο το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε πως η εν λόγω απόφαση δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος-μέλος να διπλασιάσει το ποσό που της αντιστοιχεί με τη χρήση εθνικών πόρων, σημειώνοντας ότι «από μόνο του δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά έχουμε βάση».

«Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Πάντως, τότε, ο κ. Γεωργαντάς είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ελλείψεις στην αγορά», ενώ «λειτουργεί πάρα πολύ καλά η εφοδιαστική αλυσίδα. Υπάρχει ροή προϊόντων που εισάγουμε από Ρωσία και Ουκρανία», λέγοντας πως «υπάρχουν εναλλακτικές αγορές».

Τέλος, είχε προαναγγείλει ότι «η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να αναστείλει το μέτρο της αγρανάπαυσης, άρα οι αγρότες μας μπορούν αυτό να το εκμεταλλευτούν και να καλλιεργήσουν. Βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, νομίζω θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή καλλιεργητική περίοδο, είμαι αισιόδοξος για το πώς θα πάνε τα πράγματα», είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

«Γιατί όχι ελαιόλαδο;»: Ευκαιρία για την αντικατάσταση των ηλιελαίων

Στο μεταξύ, η «ΝΚ» επαναφέρει το ζήτημα «γιατί να μη στηρίξουμε την παραγωγή του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, με αφορμή την κρίση των σπορελαίων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος;». Να υπενθυμίσουμε ότι, αμέσως μετά από τις δηλώσεις Γεωργαντά για τις καλλιέργειες του ηλίανθου, από τον οποίο παράγεται το ηλιέλαιο, είχε ξεσηκωθεί ο απλός κόσμος που παράγει ελαιόλαδο, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα υπάρχει μια θαυμάσια ευκαιρία για τη στήριξη του ελαιολάδου και την αντικατάσταση των σπορελαίων, που είναι μάλιστα ακριβότερα από το ελαιόλαδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News