Ξανθός: Το στοίχημα αναδιοργάνωσης αποτελεί κοινό τόπο για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία

Ελλάδα
Ξανθός: Το στοίχημα αναδιοργάνωσης αποτελεί κοινό τόπο για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση στο Συνέδριο του Πρώτου Θέματος για την Υγεία έκανε ο Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. Ανδρέας Ξανθός

Παρέμβαση στο Συνέδριο του Πρώτου Θέματος για την Υγεία έκανε ο Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. Ανδρέας Ξανθός. 

Στα βασικά σημεία της παρέμβασής του, τονίστηκαν τα παρακάτω: 

• Η συζήτηση για νέο μοντέλο υγειονομικής φροντίδας προϋποθέτει την αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας και την υιοθέτηση των διδαγμάτων-προκλήσεων για την μετα-covid εποχή που έχουν προκύψει διεθνώς .

• Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή υποδείγματος στην πολιτική υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας και στην Δημόσια Υγεία .

• Οι νέες ανάγκες που έχουν έρθει στο προσκήνιο απαιτούν ένα νέο ΕΣΥ και μια νέα Δημόσια Υγεία, αλλά και επένδυση νέων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) .

• Σήμερα στο ΕΣΥ κυριαρχεί η εικόνα της λειτουργικής αποδιοργάνωσης και της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού. Αυξάνεται η απόγνωση και η τάση παραίτησης ιατρικού δυναμικού , που αν δεν αντιστραφεί με ένα γενναίο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης νέων επαγγελματιών υγείας , οδηγούμαστε σε μη αναστρέψιμη κρίση στελέχωσης στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας . Αντίθετα, η κυβέρνηση δίνει στους γιατρούς κίνητρα φυγής από το ΕΣΥ ώστε να συμβληθούν στη συνέχεια με προνομιακούς όρους ως ιδιώτες.

• Το στοίχημα της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ αποτελεί κοινό τόπο για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία. Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι ΠΦΥ δεν σημαίνει μόνο εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες, συνταγογράφηση και φροντίδα των χρονίως πασχόντων, αλλά μια νέα φιλοσοφία στο σύστημα με βάση τις αξίες της καθολικής κάλυψης, της εξάλειψης των ανισοτήτων και της ολοκληρωμένης φροντίδας στο επίπεδο της κοινότητας.

• Η κυβέρνηση ακύρωσε μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που ήταν σε εξέλιξη (ΤΟΜΥ-οικογενειακός γιατρός) και είχε αξιολογηθεί θετικά από τον ΠΟΥ , την Κομισιόν και ειδικούς εξωτερικούς αξιολογητές και στη θέση της προωθεί ένα νέο μοντέλο που απαξιώνει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και διευκολύνει τους επιχειρηματίες υγείας και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News