Συναγερμός για τις ελλείψεις φαρμάκων - Σε κίνδυνο οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Συναγερμός για τις ελλείψεις φαρμάκων - Σε κίνδυνο οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελλείψεις που ανέδειξε η εκπομπή «Ώρα Αιχμής» αφορούν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων και χρόνιων παθήσεων, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, τον σακχαρώδη διαβήτη, βασικά αντιβιοτικά, εμβόλια, αντικαρκινικά σκευάσματα, γαστροπροστατευτικά και φάρμακα για την χοληστερίνη

Οι δραματικές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων και από τα φαρμακεία της Κρήτης «μπλοκάρουν» τις θεραπείες πολλών ασθενών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα σκευάσματα που πρέπει να λαμβάνουν.

Το γεγονός ότι οι ελλείψεις καταγράφονται σε πολλά βασικά φάρμακα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των φαρμακοποιών, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηράκλειου κ.κ. Γιάννη Τσικανδιλάκη και Αριστοτέλη Σκουντάκη.

Οι ελλείψεις που ανέδειξε η εκπομπή «Ώρα Αιχμής» αφορούν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων και χρόνιων παθήσεων, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, τον σακχαρώδη διαβήτη, βασικά αντιβιοτικά, εμβόλια, αντικαρκινικά σκευάσματα, γαστροπροστατευτικά και φάρμακα για την χοληστερίνη. Για τις ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα, η μάχη των φαρμακοποιών είναι καθημερινή ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα σκευάσματα για την προάσπιση της υγείας των ασθενών, με τον κλάδο να καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Φάρμακα σε έλλειψη

  • Χρόνια πνευμονοπάθεια
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Αντιβιωτικά
  • Εμβόλια
  • Αντικαρκινικά
  • Γαστροπροστατευτικά
  • Χοληστερίνης

Την ίδια ώρα, καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, με τους ασφαλισμένους να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Την ανάγκη το φάρμακο να έχει σταθερή λιανική τιμή, τονίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών. Μάλιστα όπως τονίστηκε από τους φαρμακοποιούς, οι βασικές αιτίες τα προβλήματα ακρίβειας των εταιριών, οι παράλληλες εξαγωγες και οι αδυναμία του ιδρύματος φαρμακολογίας έρευνας και τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ) να κινηθεί δραστικά και άμεσα για να καλυφθεί το πρόβλημα.

Οι περισσότερες ελλείψεις οφείλονται:

  • Προβλήματα της εταιρείας
  • Παράλληλες εξαγωγές
  • Αδυναμία ΙΦΕΤ

Για τρομακτικές διαστάσεις του προβλήματος της έλλειψεις φαρμάκων, τονίζει μέσα από ερώτηση του στην βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή κάνει λόγο για ενα τεράστιο πρόβλημα που μάλλον θα παγιωθεί με βάση αυτές τις συνθήκες και στην αγορά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ Βαρδάκη το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο Ηράκλειο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου να κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις φαρμάκων, από τα απλά εισπνεόμενα και αντιβιώσεις, μέχρι σε φάρμακα για καρκινοπαθείς, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν και την ποιότητα ζωής τους. Παρά την κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πριν από ένα μήνα για το θέμα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο Πανελληνίος Φαρμακευτικός Σύλλογος επεσήμανε τα κακώς κείμενα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σχέση με το πρόβλημα των ελλείψεων. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο τις ποσότητες που διανέμουν ούτε και τις ελλείψεις, υποτροφοδοτούν την αγορά λόγω των παράλληλων εξαγωγών ή δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις σε περιόδους που διαπραγματεύονται τιμές των προϊόντων τους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμα και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα – μάλιστα κάποιες έχουν μόλις 1.000 κωδικούς πώλησης, όταν ένα φαρμακείο διαθέτει πάνω από 6.000 κωδικούς – και έχοντας ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων. Τέλος, ο πρόεδρος κατηγόρησε τον ΕΟΦ ότι δεν διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News