Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα επέκταση της ρύθμισης - Πώς μπορείτε να αποφύγετε προσαυξήσεις και πρόστιμα

Κρήτη
Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα επέκταση της ρύθμισης - Πώς μπορείτε να αποφύγετε προσαυξήσεις και πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα παράταση δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022

Περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων, θα επιστραφούν μετά από αίτησής τους.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη διόρθωση των τετραγωνικών απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων.

Παρέχει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Η απαλλαγή των προσαυξήσεων

Όσοι ιδιοκτήτες υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους Δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φτάνουν μέχρι και το 200%.

Παράλληλα, όσοι υποβάλουν δηλώσεις θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο εάν αυτό  δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει ο πολίτης  στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News