Τουρκία: Άρθρο - βόμβα μιλά για πιθανή προσάρτηση της βόρειας Κύπρου το 2023

Ελλάδα
Τουρκία: Άρθρο - βόμβα μιλά για πιθανή προσάρτηση της βόρειας Κύπρου το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετικά πιθανό να προσαρτήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα Κατεχόμενα στην Τουρκία το 2023 θεωρεί ο Τούρκος αρθρογράφος Νταγχάν Ιράκ στην τουρκική ιστοσελίδα «Ντικέν»

Την πιθανότητα να προσαρτήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα Κατεχόμενα στην Τουρκία το 2023 αναλύει  ο Τούρκος αρθρογράφος Νταγχάν Ιράκ στην τουρκική ιστοσελίδα «Ντικέν».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, «πρώτον, ο Ερντογάν έχει στο νου του κάποιο σχέδιο, προκειμένου να μπορέσει να σώσει τις εκλογές του 2023, που όλες οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει. Η προτεραιότητα είναι οπωσδήποτε εκλογές σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Ξέρουμε τι είδους πλεονέκτημα εξασφάλισε αυτό στις εκλογές του 2017 και 2018 μετά την 15η Ιουλίου (2016).

Πρόκληση κρίσης με Ελλάδα ή προσάρτηση Κατεχομένων;

Δεύτερον, είναι η πρόκληση διεθνούς κρίσης. Οι κινήσεις του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική κατά την τελευταία περίοδο, η πολιτική της αύξησης της έντασης με την Ελλάδα και οι ομοβροντίες προς τον Μητσοτάκη δείχνουν ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα εμφανιστούν μπροστά μας ως ένα μέρος της ατζέντας στην προεκλογική περίοδο υπό τη μορφή ‘ζήτω ο πόλεμος’.

Επειδή η κλιμακούμενη ένταση με την Ελλάδα από τη μια συγκεντρώνει τη χωρίς όρους και νόημα στήριξη της αντιπολίτευσης και από την άλλη θα φέρει μαζί της καβγά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνει παράλληλα ώθηση από τους Ισλαμιστές πολέμιους της Δύσης και από την άλλη αναδιαρθρώνει τους εθνικιστές που αγαπούν τον πόλεμο.

Οι κρίσεις με την Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι από εκείνες που θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική στήριξη από την κοινωνία. Άλλωστε από το 1999, ο τρόπος που κοιτάζει η κοινωνία της Τουρκίας την Ελλάδα είναι πιο θετικός σε σύγκριση με το παρελθόν.

Όμως, η Κύπρος είναι ένα άλλο θέμα. Διότι η κοινωνία της Τουρκίας θεωρεί τη βόρεια Κύπρο ως δική της περιουσία. Σήμερα, η κατοχή της Σάμου ή της Κω θα προκαλέσει στην Τουρκία το αίσθημα ‘μα τι μας συμβαίνει’. Όμως, η βόρεια Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και μισό αιώνα και κανείς δεν έχει αντίρρηση. Άλλωστε είναι εύκολο να φιμωθούν 3-5 τρελοί –όπως εγώ- που θα φέρουν αντίρρηση στην προσάρτηση. Ειδικά, αν ο Ερντογάν βγει και χαιρετίσει τον Ετζεβίτ, ‘οι λέοντες σοσιαλδημοκράτες’ θα κάνουν πριν από τα μέλη του ΑΚΡ τη δουλειά της φίμωσης εκείνων των τρελών.

Η πιθανότητα νίκης του Ερντογάν στις εκλογές του 2023 εξαρτάται από τη δημιουργία μιας εθνικής υπόθεσης, η οποία θα μπορέσει να υπερισχύσει των υφιστάμενων προβλημάτων και το σύρσιμο της αντιπολίτευσης σε εκείνη την μαύρη τρύπα ανάμεσα στην έλλειψη πολιτικής και την υποταγή. Η προσάρτηση της Κύπρου, τα θεμέλια της οποίας τέθηκαν τώρα με το ‘πρωτόκολλο συνεργασίας’, μπορεί να είναι το τέλος όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της δημοκρατικής Τουρκίας.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν πρέπει να μείνει στην Κύπρο πλέον, διότι στο εγγύς μέλλον αυτά που θα συμβαίνουν στην Κύπρο, οπωσδήποτε δε θα μείνουν μόνο στην Κύπρο».

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Φωτογραφία: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News