Δημοσκόπηση: «Όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις λένε πάνω από 2 στους 3 πολίτες

Ελλάδα
Δημοσκόπηση: «Όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις λένε πάνω από 2 στους 3 πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετο βρίσκει το 74% των Ελλήνων η προοπτική της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών της ύδρευσης

Πανελλαδική ποσοτική διαδικτυακή έρευνα της Public Issue, για τις Ιδιωτικοποιήσεις, την περίοδο 1998-2022 καταγράφει το πως διαμορφώθηκαν οι στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης την τελευταία 25ετία, απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και αναδείχνει την μεγάλη ανατροπή που σημειώνεται στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Τα 2/3 των Ελλήνων πολιτών (66%) πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν ωφέλησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τους καταναλωτές. Με εξαίρεση μια αρχική περίοδο (1998-2005), η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, ουδέποτε υποστήριξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σήμερα, όμως, η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί σε γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια από αυτήν.

Μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών, 4 στους 10 (42%), πιστεύουν ότι, μέχρι σήμερα, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έχει βλάψει τους καταναλωτές. Την άποψη ότι έχει ωφελήσει, εκφράζει το 1/3 (33%).

Η αρχικά πλειοψηφική υποστήριξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ αντιστράφηκε στη δεκαετία του 2000.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 74% (3 στους 4) διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης.

Η κοινωνική αντίθεση στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ αυξήθηκε κάθετα κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News