ΕΦΚΑ: Έρχονται ραβασάκια για πάνω από 25.000 μεγαλοοφειλέτες

Οικονομία
ΕΦΚΑ: Έρχονται ραβασάκια για πάνω από 25.000 μεγαλοοφειλέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 3 έως 6 Ιουνίου οι εν λόγω φορολογούμενοι θα δουν την σχετική ενημέρωση στο TAXISNET

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα πρώτα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ με τις αρχές να ζητούν από όσους έχουν οφειλές που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραλήπτες των μηνυμάτων θα φτάνουν τις 25.000, συμπεριλαμβανομένων τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων.

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις θα φτάσουν στους οφειλέτες πριν γνωστοποιηθεί από την Αρχή η σχετική «μαύρη λίστα». Ειδικότερα, τα μηνύματα αναμένονται από της 3 έως της 6 Ιουνίου 2022, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις τα ονοματεπώνυμα των μεγαλοοφειλετών θα απαρτίζουν την προαναφερθείσα «μαύρη λίστα» η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,7 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιανουαρίου του 2022 τα 66 δις ευρώ.

Αναφορικά με τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, σε όλες τις κατηγορίες οφειλής σημειώνεται αύξηση με τη μεγαλύτερη ,κατά 1 δις ευρώ, να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44,7% των οφειλών.

Ποιοι οφειλέτες θα αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους;

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η παραπάνω διαδικασία πρωτοπραγματοποιήθηκε το 2017 κι έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο ετήσιες επικαιροποιήσεις κατά τα έτη 2018 και 2019. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε νεότερη επικαιροποίηση.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News