Μάσκες: Που «πέφτουν» και που παραμένουν - Τι ισχύει για πλοία και αεροπλάνα

Κρήτη
Μάσκες: Που «πέφτουν» και που παραμένουν - Τι ισχύει για πλοία και αεροπλάνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ισχύον υγειονομικό πλαίσιο θα διαρκέσει μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου

Νέα πραγματικότητα για τους Έλληνες πολίτες από χθες, Τετάρτη 1 Ιουνίου, με την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας να αναστέλλεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους  πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται πως βάσει του υπουργικού σχεδιασμού το τρέχον υγειονομικό πλαίσιο θα διαρκέσει μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, τόσο οι πελάτες όσο και οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ αλλά και σε καταστήματα λιανεμπορίου, δεν έχουν υποχρέωση να φορούν μάσκες. Ούτε τις FFP2 που ήταν απαραίτητες μέχρι τώρα, ούτε όμως και τις απλές χειρουργικές. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της, ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Οι εξαιρέσεις

Η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας, όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Η χρήση μάσκας καταργείται και στα αεροπλάνα, αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

  • Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών [όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ)], σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική στους χώρους των επιβατηγών, επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων, επιβατηγών - οχηματαγωγών - ταχύπλοων, επιβατηγών-ταχύπλοων και επιβατηγών-υδροπτέρυγων, κρουαζιερόπλοιων, ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και ημερόπλοιων, στους οποίους η χρήση αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με τα οικεία υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο αντίστοιχο μέσο μεταφοράς.

Τέλος οι μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς απο 1η Ιουνίου - Υποχρεωτικές στις εξετάσεις

Τέλος μπαίνει στις υποχρεωτικές μάσκες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην εκπαίδευση για μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής, των εμπειρογνωμόνων.  Ωστόσο μαθητές και καθηγητές θα πρέπει να φορούν τη μάσκα τους κατά την διάρκεια των εξετάσεων.

Αναλυτικότερα, από σήμερα αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στην εκπαίδευση για μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους των σχολικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως αποφάσισε να εισηγηθεί η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα όμως, παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (πανελλαδικές, απολυτήριες, εξεταστικών εξαμήνου κλπ.). Συγκεκριμένα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων, η μάσκα θα διατηρηθεί.

Άρα, επί της ουσίας σε ότι αφορά τα σχολεία, μόνον οι μαθητές των δημοτικών είναι αυτοί που μέχρι τις 15 Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία, θα το εφαρμόσουν.

Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί και στην Τριτοβάθμια, ενόψει της εξεταστικής εαρινού εξαμήνου. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ισχύει η διενέργεια ενός rapid test την εβδομάδα.

Πάντως, όπως, επισημάνθηκε στις περιπτώσεις που υπάρχει συνωστισμός ή περιβάλλον που δε νιώθουμε ασφαλείς, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη μάσκα η οποία ως κοινωνική ευθύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις πολιτών που έχουν συμπτώματα.

(φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News