ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων

Οικονομία
ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έγκριση αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το «πράσινο» φώς έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο  ελληνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «αυτό το πρόγραμμα των 50 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».

Σημειώνεται πως, το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Να σημειωθεί πως η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο του 2022, με την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το ελληνικό μέτρο

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Το μέτρο, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα και πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.

Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με i) το 2% του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021, ή ii) το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπόκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τις 35 000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Γεωργαντάς: Τον Ιούνιο οι πρόσθετες παρεμβάσεις

Εντός του Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν πρόσθετες παρεμβάσεις με βάση την δυνατότητα που μας παρέχει πλέον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά.

Ο υπουργός ανέφερε πως πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα και στο 6% για τις ζωοτροφές, οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα ήταν από εθνικούς πόρους.

Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστει 26,3 εκατ. ευρώ από τα αποταμιευτικά κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπάρχει η δυνατότητα που έδωσε το Συμβούλιο Υπουργών, «ώστε να πάρουμε ποσοστό από τα κονδύλια του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και να τα αξιοποιήσουμε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη»,  τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, καταλήγοντας στο ότι «αυτό μπορεί να γίνει οριστικά τον Οκτώβριο».

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε παράλληλα, πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει η δυνατότητα στους αγρότες, εδώ και δύο μήνες περίπου, της ειδικής έκπτωσης που υπάρχει για όλους όσους αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης, των 15 λεπτών έκπτωσης χωρίς όριο, που γίνεται ουσιαστικά επί της αντλίας.

Πάνω απο 100.000 οι οριστικές δηλώσεις ΟΣΔΕ

Κάνοντας λόγο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έχουν ήδη κατατεθεί, ο ΥπΑΑΤ, σημείωσε ότι αυτές ξεπερνούν τις 100.000 οριστικών και των 370.000 πρόχειρων αιτήσεων δηλώσεων.

Για το ρεύμα ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «η πρώτη υπογραφή που έβαλα ως υπουργός, ήταν για τα 50 εκατ. ευρώ, από τη δυνατότητα του μέτρου «De Minimis», προκειμένου για να στηρίξω την προσπάθεια στην κάλυψη ποσοστού στη ρήτρα αναπροσαρμογής» και «όλο αυτό το διάστημα το μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει καλυφθεί και στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο έχει εξαγγελθεί υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης για τους αγρότες του 90% της αύξησης, η οποία θα υπήρχε κανονικά στο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα». Παράλληλα, δόθηκαν 39 εκατ. για ενίσχυση στις ζωοτροφές. 

Τέλος, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση τρεις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει επιταχύνει τις πληρωμές του ΕΛΓΑ με προκαταβολή για ζημιές στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει καταφέρει να αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των ζημιών του 2021, ποσά τα οποία είναι πάνω από 320 εκατ. ευρώ.

Πουλάς: Η κυβέρνηση, επί εννιά μήνες συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, από την δική του πλευρά, υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλαπλά πλήγματα από το αυξημένο κόστος και μετρά μέρα με τη μέρα πώς θα τα βγάλει πέρα.

Παράλληλα, όπως τόνισε, «η κυβέρνηση, επί εννιά μήνες συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, αλλά καμία από τις ενισχύσεις για την ακρίβεια της ενέργειας και των εφοδίων δεν έχει φτάσει ακόμα στους ίδιους.

Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 2021, εκτιμώμενου ύψους 80 εκατ. ευρώ, δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε στο ηλεκτρικό ρεύμα ούτε στην επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου.

Η περίοδος Μάιος-Αύγουστος 2021 έχει παραμείνει εκτός ενισχύσεων. Οι επιστροφές της ρήτρας αναπροσαρμογής -50 εκατ. ευρώ- και για τον ειδικό φόρο πετρελαίου κίνησης -60 εκατ. ευρώ- υπολείπονται κατά πολύ των αυξήσεων των τιμών που πλήρωσαν και πληρώνουν οι αγρότες. Το μόνο ουσιαστικό, λοιπόν, μέτρο που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα είναι αυτό το 2% επί του τζίρου για την ενίσχυση των ζωοτροφών, που και αυτό αντιμετώπισε προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News