Ελλάδα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί είναι σημαντικά τα ελληνικά τεθωρακισμένα για το Κίεβο (βίντεο)

Γιατί στέλνει η Ελλάδα αυτό το υλικό στην Ουκρανία - Αντιδράσεις από τα κόμματα - Τι σημαίνει αυτό για την άμυνα της χώρας μας

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, το Βερολίνο συμφώνησε να προχωρήσει με την Αθήνα σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό.

Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Τι στέλνει η Ελλάδα

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν στην αποστολή των Σοβιετικής κατασκευής αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 (η Ελλάδα τα είχε παραλάβει το 1994 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας) και θα λάβουν σαν αντάλλαγμα από το Βερολίνο γερμανικά μαχητικά οχήματα πεζικού Marder, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Rheinmetall.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Γιατί στέλνει η Ελλάδα αυτό το υλικό στην Ουκρανία

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους συστήματα και οχήματα Σοβιετικής κατασκευής, δεχόταν «ενοχλήσεις» για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Και μπορεί τα συγκεκριμένα «όπλα» να μην θεωρούνται τελευταίας τεχολογίας, ωστόσο οι Ουκρανοί - πρώην Σοβιετικοί γαρ - είναι σε θέση να τα εντάξουν άμεσα στο οπλοστάσιό τους και να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν χωρίς χρονοτριβή και εκπαίδευση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Η χώρα μας, βέβαια, έχει ενταγμένα τα συστήματα αυτά (όπως τα αντιαεροπορικά OSA A/K, TOR-M1 και S-300, πλην των τεθωρακισμένων BMP-1) στο δικό της «οπλοστάσιο» και σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται ξανά σε έξαρση, δεν θα μπορούσε να τα στείλει «ελαφρά τη καρδία» στην Ουκρανία.

Κάτι που σχολιάστηκε και από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συγκέντρωση των συμμαχικών υπουργών Άμυνας στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας στα τέλη Απριλίου. Οι σύμμαχοι, από την πλευρά τους, έριξαν στο τραπέζι την ανταλλαγή των σοβιετικών συστημάτων που θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία με συστήματα και οχήματα δικής τους τεχνολογίας, σε μια πρόταση που «ξεκλείδωσε» την ελληνική πλευρά και έπεισε την κυβέρνηση να αποφασίσει την αποστολή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τον λόγο για τον οποίο αυτή ανακοινώθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση από μέρους της κυβέρνησης. Με τις ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο να μαθαίνει ο ελληνικός λαός την είδηση για τα τεθωρακισμένα από τον Σολτς

«Άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους», «απαιτεί» με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθως αναφέρει: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».

Κλείνοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΚΚΕ: Άμεσα να δώσουν εξηγήσεις κυβέρνηση και υπουργείο Άμυνας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τα όσα είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς περί συμφωνίας με τη χώρα μας να αποσταλούν γερμανικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να αντικαταστήσουν αυτά που θα στείλει η Αθήνα στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι 'απογειώνει' την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που - πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών - σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης αποσιώπησε τη συμφωνία από τους δημοσιογράφους

Ενημέρωση των κομμάτων για τη διαφαινόμενη, σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, αποστολή όπλων στην Ουκρανία ζητά το ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας και υπογραμμίζει ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς.

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

Φωτογραφία αρχείου AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια