Ελλάδα

Δένδιας για τουρκική προκλητικότητα: «Η Τουρκία εκτίθεται – Αποδεικνύει σε όλους ότι μας απειλεί»

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση», δήλωσε σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου ,ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκιο έχουμε όταν λέμε ότι μας απειλεί, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του από το Σεράγεβο σε Έλληνες δημοσιογράφους αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση» αναφέροντας ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει, τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τον δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, τον δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.

ΠτΔ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας

Η αντίδραση της Αθήνας στην επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς εκφράστηκε σήμερα πολυμέτωπα. Από την Εσθονία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο Πρόεδροι έπειτα από τις διευρυμένες συνομιλίες τους στο Ταλίν και ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα.

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κ. Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί, δηλαδή, να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά, αν δεν αποστρατιιωτικοποιηθούν - Πιέσεις της Αθήνας σε Βερολίνο


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού φρόντισε να γκρεμίσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, λέγοντας ότι παύει να υφίσταται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα, απειλεί ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους». Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα...».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα νησιά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «τα έδωσαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα αλλά τα νησιά οι Ιταλοί τα έδωσαν στην Ελλάδα το 1947 με την συνθήκη των Παρισίων. Και στις δύο συνθήκες υπάρχει ένας όρος: η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει, δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Τα έδωσαν με αυτό τον όρο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 άρχισε να στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν, κυρίως το 1974 και αυτή την φορά με τη δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία και εξοπλίζουμε αυτά τα σημεία».

Σημείωσε επίσης ότι «ως Τουρκία, προειδοποιήσαμε. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Στην πρώτη επιστολή αναφέραμε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά και αυτό είναι εναντίον των δύο συνθηκών. Στη δεύτερη επιστολή πιο αναλυτικά διευκρινίσαμε με νομικούς όρους ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς αυτών των νησιών. Άρα η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Διότι τα έχουν δώσει με αυτόν τον όρο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια