Οικονόμου: Συνάντηση με ιδιοκτήτες εφημερίδων - Στο τραπέζι Μητρώο και ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου

Κρήτη
Οικονόμου: Συνάντηση με ιδιοκτήτες εφημερίδων - Στο τραπέζι Μητρώο και ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή και την τοποθέτηση του κ. Αντώνη Δημητρίου, ότι αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η επιβολή του φόρου 2%, όχι επί των κερδών, αλλά επί του τζίρου, και - κατά συνέπεια - ακόμη και επί ανείσπρακτων εσόδων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ο φόρος του 2% είναι παράλογος και άδικος, το ΣτΕ αποφάσισε, ωστόσο, πως είναι ένας νόμιμος φόρος»

Ο περιφερειακός Τύπος είναι ο μόνιμα αδικημένος από τις κυβερνητικές πολιτικές. Οπότε οι εκδότες και ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων επαρχιακών εφημερίδων, που συναντήθηκαν στη Λάρισα, ήλπιζαν ότι η παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης ως προς τις ανάγκες του περιφερειακού Τύπου, σε θεσμικό καταρχήν επίπεδο.

Μητρώο ηλεκτρονικού Τύπου και επικαιροποίηση του Μητρώου έντυπου Τύπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, που προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στη συνάντηση των εκδοτών.

Τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη στάση τους απέναντι στον περιφερειακό Τύπο σημείωσαν οι εκδότες-ιδιοκτήτες, που κατέθεσαν σχετικές προτάσεις που από κοινού έχει επεξεργαστεί ομάδα πρωτοβουλίας των εκδοτών-ιδιοκτητών για την επίλυσή τους, καλώντας παράλληλα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «η κυβέρνηση να αποδείξει πολιτική βούληση για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου.

Μεταξύ άλλων, ο εκδότης Γιάννης Γαρεδάκης χαρακτήρισε «τάφο για τον περιφερειακό Τύπο» τον νόμο Κατρούγκαλου, ο επικεφαλής του Ομίλου της «ΚΡΗΤΗ TV» κ. Αντώνης Δημητρίου τόνισε ότι «με τον φόρο του 2% επιδοτήσατε τους δημοσιογράφους και όχι τους εκδότες», ενώ ο εκδότης Γ. Πώποτας αναφέρθηκε στις διακρίσεις μεταξύ αθηναϊκών και επαρχιακών εφημερίδων.

Σημειώνοντας ότι «η στήριξη του περιφερειακού Τύπου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης», ο κ. Οικονόμου αποσαφήνισε εξαρχής ότι «για τις όποιες παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γενικότερο δημοσιονομικό περιβάλλον».

«Δε θα αιφνιδιάσει κανέναν η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Οικονόμου, προαναγγέλλοντας διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «ενδεχομένως και τον ερχόμενο Ιούνιο», όπως είπε, παραπέμποντας στο Μητρώο του ηλεκτρονικού Τύπου και στην επικαιροποίηση του Μητρώου έντυπου Τύπου, που θα αποτελέσει «καταλύτη αυτοκάθαρσης και ουσιαστικής ρύθμισης στον χώρο». Ειδικότερα, παραπέμποντας στην εργαλειοθήκη στη σχετική πλατφόρμα, τόνισε πως «σχεδιάζουμε στήριξη της επιδότησης του κόστους διανομής», «ενίσχυση για το χαρτί εκτύπωσης», «οριζόντια στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ», «ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δραστηριοτήτων τεχνολογικής ανάπτυξης και μέσων εξοπλισμού», ενώ χαρακτήρισε «ουσιαστικό ζήτημα» τη συμφωνία «σε ένα ρεαλιστικό ποσοστό ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου από την κρατική διαφήμιση, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».

Νωρίτερα, με αφορμή και την τοποθέτηση του κ. Αντώνη Δημητρίου, αλλά και άλλων εκδοτών ότι αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η επιβολή του φόρου 2%, όχι επί των κερδών, αλλά επί του τζίρου, και - κατά συνέπεια - ακόμη και επί ανείσπρακτων εσόδων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ο φόρος του 2% είναι παράλογος και άδικος. Το ΣτΕ αποφάσισε, ωστόσο, πως είναι ένας νόμιμος φόρος», για να διευκρινίσει πως «δεν είναι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τα ΜΜΕ». Χαρακτήρισε «παράλογα» τα πρόστιμα στις εισφορές, ενώ παρέπεμψε στη συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα των δόσεων στην αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News