Μητσοτάκης προς Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα
Μητσοτάκης προς Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. O Κυριάκος Μητσοτάκης και o Ολαφ Σολτς συζήτησαν επίσης για την στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση.

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού φρόντισε να γκρεμίσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, λέγοντας ότι παύει να υφίσταται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα, απειλεί ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης 31 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».

Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα...».

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ζήτημα Τουρκίας. Όπως ανέφερε τη Δευτέρα 30 Μαΐου, στη δήλωσή του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News