Μητσοτάκης: Σήμερα ο πρώτος βασικός μισθός των 713 ευρώ - Θα γίνουν ακόμα πολλά

Οικονομία
Μητσοτάκης: Σήμερα ο πρώτος βασικός μισθός των 713 ευρώ - Θα γίνουν ακόμα πολλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρόκειται για μία αύξηση 10% της κατώτατης αμοιβής, που αποτελεί έναν ακόμη μισθό τον χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου πιστώνεται ο πρώτος βασικός μισθός των 713 ευρώ, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από δημοσίευση στο facebook.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε «σήμερα πιστώνεται ο πρώτος βασικός μισθός των 713 ευρώ, αυξημένος κατά 50 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για μία αύξηση 10% της κατώτατης αμοιβής, που αποτελεί έναν ακόμη μισθό τον χρόνο».

«Ένα ακόμη βήμα από τα πολλά που μένουν να γίνουν -και θα γίνουν- για την ανακούφιση των εργαζομένων και ιδίως των πιο αδύναμων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο 11,81% η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού 

Οι καθαρές αποδοχές, τις οποίες θα δουν οι μισθωτοί στο τέλος του μήνα, θα είναι στα 612 ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 2%), προκύπτει συνολική αύξηση κατά 9,7%, ή 63 ευρώ το μήνα μέσα στο 2022 (από 650 ευρώ διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ).

Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81%, αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ».

Στα 438 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις και σε επιδόματα. Για παράδειγμα, από 1η Μαΐου, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται σε 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος και το ημερήσιο επίδομα διαμορφώνεται σε 17,51 ευρώ από 16,29 ευρώ.

Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News