Ελληνοτουρκικά: Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις - «Τείχος» σε Έβρο και Αιγαίο

Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις - «Τείχος» σε Έβρο και Αιγαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρουν ειδικοί αναλυτές για το επικείμενο θερμό καλοκαίρι - «Θεωρώ δεδομένο ότι θα κληθούμε να αντιδράσουμε σε πράξη που θα κάνει η Τουρκία» ανέφερε ο επισμηναγός ιπτάμενος ε.α. Στέφανος Καραβίδας

Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πιέσει την χώρα μας αυξάνοντας τις προσφυγικές ροές μέσω του Έβρου και του Αιγίου, προχωρούν αρκετοί αναλυτές.

Ο αντιπρόεδρος Αινησιού Δέλτα Έβρου, Θανάσης Καμηλάρης, μίλησε για την κατάσταση στον περιοχή, τονίζοντας ότι «η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων και οι προσπάθειες να περάσουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι καθημερινές. Παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνουν γιατί η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται κάθε μέρα και νύκτα εκεί και φυλούν τα σύνορα. Το λιμενικό, μόλις χθες, κατάφερε και σταμάτησε δυο βάρκες προτού φτάσουν στην Ελλάδα».

//--> //-->

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ι. Βαληνάκης, εκτίμησε ότι «θα έχουμε θερμό καλοκαίρι και χρειάζεται με συνολική στρατηγική. Φοβάμαι ότι το θερμό αυτό καλοκαίρι θα γίνει ακόμη θερμότερο, όσο από την πλευρά μας δεν θέλουμε να δούμε πόσο επικίνδυνα εξελίσσεται η κατάσταση στις μεταξύ μας σχέσεις, πόσο πιο επιθετική γίνεται καθημερινά η Τουρκία και πόσες καινούργιες ιδέες προβάλει».

Από δική μας πλευρά χρειάζεται συνολική στρατηγική, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με τα υπεραπλουστευτικά ο Ερντόγαν είναι “στρυμωγμένος και άλλα τέτοια”. Η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν σχέδιο, έχουν και ένα όραμα ανά δεκαετία, πολύ ενοχλητικό για εμάς. Το σχέδιο αυτό εξελίσσεται σήμερα ως έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Κάθε φορά θεωρούμε ως αστειότητα την πρόκληση και λέμε ότι θα άρει το ιδεολόγημα η Τουρκία, κάτι που είναι επικίνδυνο για την χώρα. Αν απλώς ενημερώνεις και δεν είσαι σε θέση κάνει έξυπνες διπλωματικές κινήσεις, προληπτικές, τότε προφανώς η Τουρκία αποκτά ένα πλεονέκτημα που δεν θα έπρεπε να αποκτά».

//--> //-->

Παράλληλα, ο επισμηναγός ιπτάμενος ε.α. Στέφανος Καραβίδας δήλωσε πώς όταν ανάψει η σπίθα με την Τουρκία δεν θα μας βοηθήσει κανείς και πως είναι αυταπάτη ότι θα έρθουν κάποιοι από το εξωτερικό να μάς χωρίσουν. Η πραγματικότητα είναι αυτή μιας Τουρκίας με πλάνο δεκαετίας και 50ετίας να αναδειχθεί στην 5η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως. Η φύση απεχθάνεται το κενό, έχουμε δημιουργήσει κενό προβαλλόμενης ισχύος και αυτό το καλύπτει η Τουρκία. Θεωρώ δεδομένο ότι θα κληθούμε να αντιδράσουμε σε πράξη που θα κάνει η Τουρκία. Το πλάνο είναι συγκεκριμένο και ο ελληνισμός είναι η μόνο δύναμη που μπορεί να ανακόψει την Τουρκία από το πλάνο της».

//--> //-->

Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ενοπλες Δυνάμεις

Σε εγρήγορση και αυξημένη επιφυλακή παραμένει η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη «θερμού καλοκαιριού» με αφορμή το εσωτερικό αδιέξοδο της Άγκυρας, εξαιτίας του οποίου θεωρείται πιθανή η περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα.

Στο κλίμα επαγρύπνησης που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες πίεσης προς την Ελλάδα στο πεδίο, αλλά και η ακραία ρητορική τηςε γειτονικής χώρας, ιδίως σε μια ημέρα μνήμης και πένθους για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή.

«Θερμό» καλοκαίρι προβλέπουν οι Γερμανοί

Δυο από τις κορυφαίες εφημερίδες στη Γερμανία, η «Handelsblatt», η «Die Welt» και η «Frankfurter Rundschau» προβλέπουν ένα «καυτό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, με ευθύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως επιλέγει την κλιμάκωση, και σε ανάλυση της Deutche Welle εξηγείται το γιατί τηρεί τη συγκεκριμένη στάση.

«Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt» κάνοντας αναδρομή και σε παλαιότερες προσπάθειες να εργαλειοποιηθούν οι πρόσφυγες από την Άγκυρα.

«Τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό. Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την περασμένη Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πλευρά της και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Γιατί ο Ερντογάν «πολώνει» το κλίμα

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το δημοσίευμα της «Die Welt», η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν προχώρησε σε εξαγγελίες για στρατιωτική επίθεση στη Βόρεια Συρία. «Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει», σημειώνεται.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κομβικής σημασίας για τον Ερντογάν είναι η ανταπόκριση που έχουν αυτές οι πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας. «Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα», εξηγεί η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας.

Έναρξη για την ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» με την συμμετοχή της ΕΦ και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ

Ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022», στην οποία θα συμμετάσχουν η Εθνική Φρουρά και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Η άσκηση ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφωνημένου Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Κράτος του Ισραήλ.

Νέα παράνομη Navtex από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κρατά την ένταση η Τουρκία, καθώς, μετά το μπαράζ υπερπτήσεων, εξέδωσε μια ακόμη παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα.

Η παράνομη Navtex:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News