Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε νέα πανδημία

Ελλάδα
Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε νέα πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορωνοϊός» - Σε αυξητική φάση βρίσκεται η επιδημική καμπύλη του ιού, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη

Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορωνοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία.

Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου, αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος παράλληλα δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.

Στο ερώτημα πώς εξηγείται το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π χ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής». Όσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος αναφέρει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Εικάζει όμως ότι εξαιτίας του περιορισμού από την πανδημία που είχε ο κόσμος, έχει αυξήσει πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές κι αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στο να υπάρξει αυτή η έξαρση. «Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak (σσ έκρηξη)».

Ενδέχεται να κυκλοφορεί δύο χρόνια ο ιός της ευλογιάς

Σχετικά με την επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να έχει εμφανιστεί 2 χρόνια πριν, ο καθηγητής Μαγιορκίνης σχολιάζει: «Πρόκειται για μία θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους συναδέλφους, οι οποίοι διάβασαν το γονιδίωμα του ιού από διαφορετικούς ασθενείς, και με βάση το μοριακό αποτύπωμα αυτών των ιών υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι βλέπουμε τώρα».

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ισχύει μία τέτοια θεωρία, πώς μπορεί να είναι δυνατό, χωρίς να έχουμε δει κρούσματα. «Τα περιστατικά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν μεν ένα εξάνθημα, αλλά δεν είναι τόσο τυπικό. Θεωρητικά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα υγείας ήταν πιεσμένο, μπορεί να υπήρξαν περιστατικά με τέτοια εξανθήματα και να αποδίδονταν σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτή είναι η θεωρία που συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες και νομίζω αξίζει να την δούμε».

Ευλογιά των πιθήκων: Ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες τονίζουν την ανάγκη αμεσότερης λήψης μέτρων, από τις παγκόσμιες αρχές υγείας και τις κυβερνήσεις

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες ασκούν πιέσεις για την αμεσότερη λήψη μέτρων από τις παγκόσμιες αρχές υγείας, για την αντιμετώπιση του κλιμακούμενου ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 20 χώρες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στην αρχή της πανδημίας COVID-19, με συνέπεια την καθυστέρηση του εντοπισμού περιστατικών μόλυνσης που βοήθησε στην εξάπλωση του ιού.

Παρά το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τόσο μεταδοτική και τόσο επικίνδυνη όπως η COVID-19, οι επιστήμονες αυτοί, υποστηρίζουν πως είναι ανάγκη να υπάρξουν πιο ξεκάθαρες οδηγίες για το πως πρέπει να απομονωθεί κάποιος, που έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση για τον τρόπο προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενη μόλυνσή τους, όπως και για τη βελτίωση των διαγνωστικών τεστ, αλλά και για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News