Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Η μέθοδος του «child grooming» και η κατάθεση Μπεκατώρου

Ελλάδα
Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Η μέθοδος του «child grooming» και η κατάθεση Μπεκατώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο προπονητής κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του - Όπως έχει καταθέσει η καταγγέλλουσα από την δημόσια εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου άντλησε δύναμη ώστε να καταγγείλει στη δικαιοσύνη αυτά που βίωσε δίπλα στον προπονητή

Ο προπονητής κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του. Όπως έχει καταθέσει η καταγγέλλουσα από την δημόσια εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου άντλησε δύναμη ώστε να καταγγείλει στη δικαιοσύνη αυτά που βίωσε δίπλα στον προπονητή.

Η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έχει σπουδάσει ψυχολογία, μίλησε στο δικαστήριο χρησιμοποιώντας τον όρο child grooming, μία μέθοδο αποπλάνησης ανηλίκων που βασίζεται καταρχάς στην εδραίωση συναισθηματικής σχέσης με το ανήλικο θύμα και της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης με τα οικεία του πρόσωπα.

Δίκη προπονητή: «Δεν είναι ένας απλός βιασμός, έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming»

«Δεν είναι ένας απλός βιασμός. Έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming που είναι μια κατάσταση με πολλά στάδια τα οποία ένα ανήλικο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Και όλα καταλήγουν στον βιασμό. Η διαδικασία που προσπαθεί ο δράστης να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Κι επειδή υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ προπονητή και αθλητή που υπάρχει σωματική επαφή. Προσπαθεί στη συνέχεια να κάνει τεστ για να δει αν το θύμα θα μιλήσει. Όταν διαπιστώσει ότι έχει πλήρη εχεμύθεια τότε αρχίζει και δρα. Είναι καλά σχεδιασμένο, έχει στρατηγική και ένα ανήλικο δεν μπορεί να το αντιληφθεί», είπε η Σοφία Μπεκατώρου στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια η ολυμπιονίκης άρχισε να μιλά για τη συγκεκριμένη υπόθεση με κατηγορούμενο τον 39χρονο προπονητή.

«Το θύμα μου είπε ότι ξεκίνησε με κάποια χάδια και στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν τα στοιχεία της βίας και όσο μεγάλωνε και παρουσίαζε μεγαλύτερη αντίσταση τόσο πιο βίαιος γινόταν ο δράστης. Στις 17/1 /2021 έλαβα ένα μήνυμα από την Αμαλία. Τότε λάμβανα ένα μεγάλο όγκο, αλλά αυτό με τάραξε γιατί μιλούσε για πολλαπλούς βιασμούς. Μου επιβεβαίωσε ότι ήταν από τον προπονητή της, τη ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια για δικηγόρο. Μου είπε ότι ''έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό''. Στο γραφείο της δικηγόρου την είδα πρώτη φορά. Τη ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε, ''ναι, θέλω να το κάνω''. Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν τίτλο πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».

Δίκη προπονητή: Κι άλλη αθλήτρια είχε προσεγγίσει τη Σοφία Μπεκατώρου

Η ολυμπιονίκης αποκάλυψε ότι την είχε προσεγγίσει και άλλη αθλήτρια, η οποία της εκμυστηρεύτηκε ότι ο ίδιος προπονητής την κακοποίησε.

«Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι ειχε τύψεις ότι αν ειχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιός ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μην ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή ή να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου». Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να μην ληφθεί υπόψιν η συγκεκριμένη αναφορά.

Η διακεκριμένη ιστιοπλόος μίλησε για την ψυχική δύναμη της καταγγέλλουσας να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει στις αρχές.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την Αμαλία είναι ότι πήρε το θάρρος να κάνει μόνη της μια κίνηση την οποία δεν μπορούσαν να κάνουν οι γονείς της.

Η Αμαλία έψαχνε τη σταθερότητα μέσα στο άθλημα. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο άνθρωπος που εμπιστεύονταν θα την εκμεταλλευτεί.Το οικογενειακό της περιβάλλον ήταν ασταθές. Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τους γονείς της το είδα. Δεν υπήρχαν όρια, δεν υπήρχε ηρεμία. Για τη μητέρα της συνειδητοποίησα ότι είναι ένας ακραίος τύπος.Κατάλαβα ότι αυτοί οι άνθρωποι από νωρίς σκέφτονται με έναν περιοριστικό τρόπο ότι η γυναίκα έχει μια συγκεκριμένη θέση στην κοινωνία και πρέπει να είναι αρεστή σε όλους. Κάθε θύμα μπορεί να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε και συνδέουμε κάποιες τέλειες νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα. Δεν ξέραμε πως γίνεται και δεν είναι ορατό στο κοινωνικό σύνολο το grooming», κατέθεσε μεταξύ άλλων.

Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της;

Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου, αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

Σύνεδρος : Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση.

Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση.

Σύνεδρος: Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;

Μάρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία. Όταν απειλεί ότι θα σκοτώσει στη ζωή σου ή τα χτυπήματα.

Η κατάθεση συναθλήτριας του θύματος του προπονήτη

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε συναθλήτρια και παιδική φίλη της καταγγέλλουσας, η οποία στάθηκε στο ότι οι γονείς της αθλήτριας διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον προπονητή.

«Γενικά όσο καιρό ήταν στον Όμιλο ο κατηγορούμενος είχαν παρά πολύ καλές σχέσεις, καλύτερες από τα υπόλοιπα παιδιά. Περνούσαν το περισσότερο διάστημα μαζί στο χώρο του ομίλου και υπήρχε και επαφή εκτός χώρου του ομίλου. Πολλές φορές την έπαιρνε από το σχολείο, έτρωγε με την οικογένεια της, ερχόταν σε βόλτες» ανέφερε η μάρτυρας.

Επιπροσθέτως, κατέθεσε ότι οι γονείς της αθλήτριας παρακινούσαν την κόρη τους να βρίσκεται κοντά στον εκάστοτε προπονητή.

«Υπήρχε στενή σχέση με τους γονείς της και υπήρχε παρακίνηση να είναι μαζί σε διαφορετικά περιστατικά. Θα έπρεπε να πάμε ας πούμε σε τουρνουά και ήθελαν να πάει με το αμάξι του κατηγορουμένου. Το ίδιο έγινε όταν άλλαξε κατηγορία και υπήρχε η ίδια παρακίνηση προς τον καινούργιο πλέον προπονητή. Έφτιαχναν φαγητό για την Αμαλία, έφτιαχναν και για το νέο προπονητή».

Νωρίτερα προηγήθηκε η κατάθεση του πατέρα του προπονητή ιστιοπλοΐας, καθώς και των γονέων της αθλήτριας.

Όσα περιέγραψε η μάρτυρας στη δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας

Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο ένα περιστατικό που είχε δει σε ένα ταξίδι στην Ολλανδία μεταξύ του προπονητή και της ανήλικης αθλήτριας. Όπως κατέθεσε τους είδε ξαπλωμένους μαζί στο κρεβάτι.

«Πολλές φορές μπορεί να φεύγαμε εγώ με τον άλλο αθλητή και όταν επιστρέφαμε τους βλέπαμε μαζί ξαπλωμένους στο κρεβάτι. Υπήρχε το ίδιο μοτίβο επαφής».

Πρόεδρος: Καμία συναθλήτρια δεν αντέδρασε;

Μάρτυρας: Η δίκη μου η μητέρα έπιασε τη μητέρα της και της είπε «πρόσεχε, κάτι περίεργο είναι, κοίταξε το» αλλά η μητέρα της της είπε να μην ξαναμιλήσει για την κόρη της.

Εισαγγελέας: Η φίλη σας σας είχε πει ποτέ ότι συμβαίνει κάτι με τον προπονητή;

Μάρτυρας: Μου ανέφερε «μου αρέσει ο Τ.» αλλά μετά το έπαιρνε πίσω, ήταν σαν πλάκα.

Εισαγγελέας: Ήταν διαπιστωμένο ότι είναι ερωτευμένη με τον προπονητή της;

Μάρτυρας: Στα μάτια ενός 13χρονου παιδιου όπως ήμουν εγώ τότε ναι. Αλλά και σε μεγαλύτερους.

Εισαγγελέας: Ήταν όλα υποθέσεις; Όχι γεγονότα;

Μάρτυρας: Στην αρχή όσο ήταν μόνο ο κατηγορούμενος στον όμιλο, ήταν υποθέσεις. Μετά όταν υπήρχε το ίδιο μοτίβο και με τον επόμενο προπονητή…

Κλείνοντας η μάρτυρας, που έχει μηνυθεί από το θύμα για ψευδορκία, ανέφερε: «Αν η αθλήτρια ερχόταν να καταδικάσει τη σχέση αυτή θα ήμουν μαζί της. Το βιασμό δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία για βιασμό δε θα ήμουν σήμερα εδώ».

Η κατάθεση μέλους του ΔΣ του ναυτικού ομίλου Ωρωπού

Στη συνέχεια, το δικαστήριο κάλεσε σε κατάθεση μέλος του ΔΣ του ναυτικού ομίλου Ωρωπού, ο οποίος περιέγραψε πως ο πατέρας της αθλήτριας ήταν συγκλονισμένος και φώναζε «τι έπαθα», χωρίς να εξηγήσει το λόγο.

«Μου ανέφερε πως κάτι κακό έχει συμβεί. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα τα λόγια. Ότι έγινε μια πράξη. Η ουσία ήταν ότι κάτι συνέβη μεταξύ του προπονητή και της κόρης του σεξουαλικής φύσης. Ήταν συγκλονισμένος. Έλεγε «τι έπαθα!τι μου έκανε!». Δε ρώτησα περισσότερα».

Σύνεδρος: Όταν ακούσατε την καταγγελία μετά από χρόνια πως σας φάνηκε;

Μαρτυρας: Εξεπλάγην, δεν είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για βιασμό.

Στη δίκη κατέθεσε και ο αστυνομικός στον οποίο απευθύνθηκε η οικογένεια της αθλήτριας. «Δεν μου είπαν οι γονείς για βιασμό. Εγώ δεν τους παρότρυνα να μην καταθέσουν, αλλά να προσέξουν το παιδί τους πάνω απ’όλα και αφού συγκεντρώσουν άλλα στοιχεία, να έρθουν σε εμένα ή στο ανηλίκων. Θα ήμουν τόσο κουτός να μην κάνω κάτι;

Αν εγώ δεν έκανα καλά τη δουλειά μου γιατί δεν πήγαν στην εισαγγελική αρχή;» είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Δεν ήθελαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Ήρθαν να ρωτήσουν ποια είναι αν προχωρήσουν και ποια προβλήματα θα αντιμετώπιζαν. Τους είπα ότι θα είμαστε εχέμυθοι αλλά δεν μπορούσα να εξασφαλίσω ότι δεν θα μαθευτεί από κάποιον άλλο. Κατάλαβα ότι δεν ήθελαν να καταθέσουν εκείνη τη στιγμή. Αυτό αποκόμισα και κλείσαμε ραντεβού μόλις συγκεντρώσουν τα στοιχεία αλλά δεν ήρθαν ποτέ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News