Απεργία στα διαγνωστικά κέντρα - H βιοπαθολόγος Αθηνά Σπανάκη εξηγεί τους λόγους

Κρήτη
Απεργία στα διαγνωστικά κέντρα - H βιοπαθολόγος Αθηνά Σπανάκη εξηγεί τους λόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμετοχή και από το Ηράκλειο στην πανελλαδική κινητοποίηση για το clawback

Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από σήμερα, Πέμπτη, 26 Μαΐου έως και μεθαύριο Σάββατο διεκδικώντας από το κράτος πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε «να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού ClawBack (δηλαδή η επιστροφή χρημάτων που φτάνει το 40% των εσόδων τους) και να επιβιώσουν τα ιατρεία, τα εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη δημόσια υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό», σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης συμμετέχουν και διαγνωστικά κέντρα από το Ηράκλειο, και έτσι δεν αποκλείεται πολλοί ασθενείς σήμερα να βρουν την... πόρτα κλειστή πηγαίνοντας για αναλύσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρεύμα υπέρ της κινητοποίησης είναι μεγάλο και στο Ηράκλειο, ωστόσο αυτό θα φανεί από την αποτίμηση της κινητοποίησης που θα λάβει χώρα. Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας απειλεί τα διαγνωστικά κέντρα πως, αν τελικά προχωρήσουν, ο ΕΟΠΥΥ δε θα ανεχτεί τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, καθώς έτσι παραβιάζεται η σύμβαση. «Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες», αναφέρεται.

«Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχτεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του», καταλήγει ο υπουργός Αθ. Πλεύρης.

Η «ΝΚ» απευθύνθηκε στη βιοπαθολόγο Αθηνά Σπανάκη, που διατηρεί αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων σε Ηράκλειο και Αθήνα, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της τριήμερης κινητοποίησης στο πλαίσιο της οποίας κλείνουν για τρεις μέρες μικροβιολογικά, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστήρια. Η κ. Σπανάκη δίνει διαφωτιστικές απαντήσεις σε τέσσερις ερωτήσεις για την απεργία:

  1. Για ποιο λόγο απέχουν οι εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία της χώρας από την παροχή υπηρεσιών υγείας;

«Οι εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία απεργούν στις 26, 27 και 28 Μαΐου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά για τον τρόπο αποζημίωσης των δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013, εν μέσω μνημονίων, επιβλήθηκε με νομοθετική ρύθμιση ως έκτακτο μέτρο για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία το γνωστό σε όλους ClawBack. Τι είναι όμως το ClawBack; Είναι ένα μέτρο αυτόματης επιστροφής, το οποίο διαμορφώνεται με βάση τη μηνιαία υπέρβαση του προβλεπόμενου κρατικού προϋπολογισμού για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες ξεπερνά το 60% του συνόλου των μηνιαίων υποβολών που καταθέτουμε στον ΕΟΠΥΥ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διενεργούμε εξετάσεις χωρίς να πληρωνόμαστε για αυτές.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως στο κομμάτι των διαγνωστικών εξετάσεων πάνω από το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών αυτών, αν όχι το μεγαλύτερο, επίσης, εξυπηρετείται από τα μικρότερα ιατρεία-εργαστήρια της γειτονιάς, τα οποία δυστυχώς οδηγούνται στο κλείσιμο και τον αφανισμό.

Αυτήν τη στιγμή, για να καταλάβει ο κόσμος, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στις παρακάτω κρατήσεις κάθε μήνα:

- Προείσπραξη ClawBack σε μηνιαία βάση για το τρέχον έτος στο 70% του ποσοστού της υπέρβασης, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε μήνα με βάση τις υποβαλλόμενες δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις. Από αυτήν τη διαδικασία, εκκρεμεί επιπρόσθετα το υπόλοιπο 30%, το οποίο για την ώρα μένει ανείσπρακτο.

- Στις κρατήσεις αυτές ενσωματώνονται και οι ρυθμιζόμενες οφειλές των 120 μηνιαίων δόσεων για το ClawBack-rebate (έκπτωση) της περιόδου 2013-2019, ενώ δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το ανείσπρακτο ClawBack του 2020.

Και όλα αυτά μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας, κατά την οποία όλοι οι εργαστηριακοί ιατροί με τα μικρά ή μεγάλα εργαστήρια και πολυϊατρεία εξυπηρετήσαμε μεγαλύτερο όγκο ασθενών λόγω της δυσκολίας τους στην πρόσβαση των δημόσιων νοσοκομείων εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και της πίεσης στο ΕΣΥ για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και επειδή, μετά την ανάρρωση των ασθενών από την COVID, η ανάγκη επίσης για τη διενέργεια εξετάσεων ήταν και είναι μεγάλη. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι κατά πολύ ενισχυμένος με βάση τα παραπάνω πολύ σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά τα οποία για όλα τα εργαστήρια μεταφράζονται σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων λόγω της αύξησης του προσωπικού, στις καταναλώσεις σε αναλώσιμα και αντιδραστήρια και στα πάγια έξοδα όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δυστυχώς οι εργαστηριακοί ιατροί και τα εργαστήρια αιμορραγούν. ClawBack και rebate συνθέτουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για το μέλλον μας.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι ο τιμοκατάλογος με τον οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία για τις διαγνωστικές εξετάσεις υφίσταται από το μακρινό 1991, υποτιμημένος μάλιστα κατά 40%. Δεν μπορεί να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε, έστω με τον τρόπο με το οποίο γίνεται αυτό, σύμφωνα με έναν υποτιμημένο κατά 40% τιμοκατάλογο του 1991».

  1. Ποιοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις;

«Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν:

- Όλοι οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

- Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας.

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ).

- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

- Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

- Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ).

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ)».

  1. Τι έχει συμβεί και φτάσαμε ως εδώ;

«Όπως σας έχω αναφέρει ήδη, τα “χρέη” των εργαστηρίων τα οποία συσσωρεύονται προς τον ΕΟΠΥΥ είναι υπέρογκα και δυστυχώς δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, πάνω από το 60% των μηνιαίων εσόδων μας παρακρατούνται από τον ΕΟΠΥΥ λόγω του ClawBack. Όλο το προηγούμενο διάστημα, πέρα από τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει κατά διαστήματα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις των φορέων εκπροσώπησης του ιατρικού κόσμου και ειδικότερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η παραδοχή του προβλήματος από το υπουργείο υφίσταται, αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία διαφοροποίηση της κατάστασης.

Οι εκπτώσεις με τον τρόπο αυτό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε μεταφέρονται μόνο στους εργαστηριακούς ιατρούς και τα εργαστήρια, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, καθώς η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών τους θα είναι αρκετά περιορισμένη στο επόμενο χρονικά διάστημα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το σταδιακό κλείσιμο των μικρομεσαίων εργαστηρίων.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς; Τι θα γίνει με το προσωπικό των εργαστηρίων; Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο, με πολύ μεγάλες προεκτάσεις.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι ο τιμοκατάλογος με τον οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία, για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν, υφίσταται από το μακρινό 1991, υποτιμημένος μάλιστα κατά 40% από το 2016. Δεν μπορεί να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε, έστω με τον τρόπο με το οποίο γίνεται αυτό, σύμφωνα με έναν υποτιμημένο κατά 40% τιμοκατάλογο του 1991. Ο λόγος που έγινε η υποτίμηση του τιμοκαταλόγου ήταν για να αποφύγουμε σταδιακά τα ClawBack & rebate.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά απογοητευτήκαμε».

  1. Ποια είναι τα αιτήματα και οι προτάσεις του κλάδου σας; Τι θέλετε να αλλάξει;

«Ζητούμε άμεσα την εξεύρεση λύσης με την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού και την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας.

Το ClawBack θα πρέπει άμεσα να μειωθεί και να περιοριστεί για το 2022, με στόχο την πλήρη εξάλειψή του.

Οι εργαστηριακοί ιατροί και τα εργαστήριά τους θα πρέπει να στηριχθούν.

Δε ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει, και όχι εμείς.

Υγεία χωρίς γιατρούς δε γίνεται! Δημόσια Υγεία χωρίς γιατρούς δεν υφίσταται!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News